05/12/13 08:34
(http://www.klassa.bg/)

Измериха рекордно ниво на СО2 – колкото преди 3-5 милиона години

Американски метеоролози от Лабораторията за изследване на геосистемите, която се намира на върха на вулкана Мауна-Лоа на Хавайските острови, са измерили рекордно високо ниво на въглероден двуокис в атмосферата, предаде Би Би Си. За първи път в историята то е превишило 400 частици на милион –400 молекули СО2 на всеки милион молекули във въздуха. Увеличената концентрация на този газ се смята за една от причините за глобалното затопляне.
За последен път в историята такова високо ниво на СО2 е имало на Земята преди 3-5 милиона година , преди да настъпи последния ледников период.
Американският учен Чарлз Килинг започва да измерва въглеродния двуокис на върха на вулкана Мауна-Лоа на Хавайските острови още през 1958 г. Тогава нивото е било 315 частици на милион. 
Обикновено метеролозите регистрират колебания през различните периоди на годината, като в зимните месеци СО2 се повишава, през лятото пада. В северното полукълбо това отговаря на периода на развитие на растенията, които поглъщат въглеродния двуокис от въздуха. Като цяло тенденцията винаги върви към увеличаване съдържанието на този парников газ.
„Миналата година всички наши станции в Арктика показаха ниво от 400 частици на милион, но в Южното полукълбо забелязваме такъв висок показател за първи път, обяснява Джеймс Бътлър, ръководител на лабораторията на Мауна-Лоа.
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване