05/12/13 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Израел се опитва да сложи край на половата сегрегация

Ройтерс

Надпис на пазар в Ерусалим: “Само за мъже, входът за жени е строго забранен”. Снимка: biyokulule.com

Ограничението жените да седят на задните седалки в автобусите на обществения транспорт в Израел скоро ще бъде незаконно, заяви тази седмица министърът на правосъдието и обеща радикален закон, който ще спре опитите на еврейските религиозни фанатици да налагат полова сегрегация в много области на живота.

Въпросът е в центъра на продължителна и емоционална битка между израелското светско мнозинство и малцинството на ултраортодоксалните евреи за начина на живот в еврейската държава.

“Разпоредих на министерството на правосъдието да изработи законопроект . . . , който ще третира всяка дискриминация спрямо жените и публичното им унижаване като престъпно деяние”, посочи на страницата си във Фейсбук правосъдният министър Ципи Ливни.

Министърката обяви това ден след като главният прокурор Йехуда Вайнщайн препоръча да се обяви за незаконно всяко поведение, което пречи жените да се ползват от “обществени услуги при равни условия”.

Отделянето на жените от мъжете в обществените автобуси в религиозните квартали и случаите, когато еврейски религиозни фанатици зашлевяват плесници на ученички в предизвикателно, според тях, облекло, засилиха обществения натиск върху правителството да предприеме действия.

След като влиянието на ултраортодоксалните политици бе ограничено чрез изключването им от управляващата коалиция, правителството на премиера Бенямин Нетаняху може би по-лесно ще спечели подкрепа за антисегрегационен закон.

“Жените в Израел няма повече да седят на последните седалки в автобусите. Израелските жени ще участват в държавни церемонии и гласът им ще се чува по радостанциите и в армията”, заяви Ливни.

Тя имаше предвид случаи, когато религиозни политици и войници, придържащи се към традиционните предписания да избягват изкушението, предпочитат да напуснат съответното място, вместо да гледат жени, които пеят и танцуват. Ливни визира и отказа на ултраортодоксално радио да назначава жени за говорители.

“Новият закон ще бъде формулиран през следващите седмици и ще съдейства в борбата с позорното явление на заклеймяване и заплюване на жени”, писа Ливни. “Това ще бъде още една стъпка към равенството между мъжете и жените в Израел през 2013 г.”, отбелязва тя.

Законът обаче може да засили войнствеността на ултраортодоксалната общност, чиито социални придобивки и право на освобождаване от задължителна военна служба са застрашени от съставеното през март ново правителство на Нетаняху.

Поради опасения от вандализъм от страна на т.нар. религиозни нравствени патрули, рекламистите в Ерусалим - свещен град със значителна еврейска религиозна общност - избягват да поставят рекламни снимки на жени по автобуси и билбордове.

Има случаи, когато жени, настояващи да седят на предните седалки в автобусите в Ерусалим, биват ругани и дори нападани физически.

Западната стена на Ерусалим - едно от най-светите за юдаизма места и бастион на ултраортодоксалните ритуални практики, също е голямо предизвикателство, с което се борят жените.

“Жените от Стената на плача” - еврейски активистки, които се борят за равни права на това свято място, където мъже и жени се молят отделно - се събират там всеки месец на богослужение, покрити с молитвени шалове “талит” (каквито по традиция могат да носят само мъжете) напук на ортодоксалната традиция.

Преди израелската полиция е арестувала жени, покрили главите и раменете си с “талит”, но сега полицаите казват, че няма да се наместват на днешното събиране, след като съдия постанови, че жените не нарушават закона.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване