05/13/13 21:14
(http://e-vestnik.bg/)

“За да остане природа в България”: Спрете скандалния строеж в Яйлата

Изливат бетон на “рибарската хижа” на Яйлата. Снимка: Румен Сейдев

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ очаква резултатите от официалната проверка на скандалния строеж в местността Яйлата край Камен бряг на Северното Черноморие, израснал буквално за часове около предсрочните парламентарни избори.

Бърза проверка на природозащитниците показва, че строежът e в границите на археологическия резерват Яйлата. Това се доказва с протокол на НИПК към Министерство на културата и писмо на Националния археологически музей, подписано от покойния му директор проф. Рашо Рашев.

Остава обаче съмнението дали границите на резервата не са били междувременно коригирани, след твърдения на инвеститора, че имотът е извън границите на резервата. Съмненията са породени от факта, че протоколите от проверките за строителството през 2007 г., както и писма от РДНСК, отбелязват, че строежът попада в границите на археологическия резерват.

Строежът е и в две зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 – защитена зона за птиците Калиакра и защитена зона за природните местообитания Комплекс Калиакра, които опазват специфични степни местообитания, уникални за страната. В тях строителство може да се извършва само след оценка за съвместимост.

От писмо на зам-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и сайта на РИОСВ-Варна става ясно, че или инвеститорите въобще нямат оценка за съвместимост с Натура 2000 или тя не е публикувана на сайта, което е нарушение на Закона за биологичното разнообразие и Орхуската конвенция.

Скандалното строителство в Яйлата официално се води в различните институции по различен начин – от „Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа” през „Възстановяване на рибарска хижа с навес” до „Възстановяване на покривна конструкция и зидария”. Според информация на местните хора повече от 40 години строеж не съществува на това място. В миналото е имало основи на рибарски заслон – каквито са и документите в РДНСК. Строежът, който се развива сега обаче надхвърля многократно по размер и идея старата постройка, от която дори не са личали останали основи.

През 2007 г. инвестиционното предложение, което е получило становище по оценка за въздействие върху околната среда, е за “възстановяване на покривна конструкция и зидария”. Но от снимките се вижда, че сега се строи с бетон и от кота нула вече са на втора плоча. Т.е. има подмяна на разрешената от РИОСВ-Варна дейност.

Строежът веднъж беше спрян преди време поради липса на строителни книжа.

Този случай отново показва необходимостта от издаване на заповеди за обявяване на защитените зони за природни местообитания, за да се гарантира, че подобно застрояване на запазените до днес скални местообитания до морето няма да се случва.

Коалицията „За да остане природа в България“ настоява за спиране на строителството до изясняване на всички обстоятелства и приоритетно обявяване на заповедите за природните местообитания по Черноморието.

От сайта на За да остане природа в България

Още по темата: Има разминаване в параметрите за строителство

Има разминаване в параметрите за строителство в местността “Яйлата” и разрешително за строеж от 2011 г. , издадено от гл. архитект на Каварна, установи проверката на РИОСВ Варна. Прокуратурата и РНСК също започват проверка на строежа.

Проверката на екоминистерството започна след подаден сигнал за възобновяване на строителството в “Яйлата” , който израсна за часове около предсрочните парламентарни избори и беше разпространяван в социалните мрежи.

Строежът беше спрян преди няколко години поради липса на строителни книжа.

Екоекспертите от РИОСВ Варна са установили по документи и на място, че се извършва строителство землището на село Камен бряг, община Каварна. Имотът не попада в територията на Защитена местност “Яйлата”, обявена в съответствие със Закона за защитените територии (ЗЗТ) през 2002 г. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване