05/13/13 12:57
(http://www.klassa.bg/)

Наследникът на Ести Лаудер направи крупно дарение на Метрополитен музеум в Ню Йорк

Наследникът на козметичната империя Estée Lauder Леонард Лаудер направи дарение на музея „Метрополитън” от 78 картини, рисунки и скулптури на Пабло Пикасо , Жорж Брак ;  Хуан Гри  и Фернан Леже . Според експерти на The New York Times, това е една от най-големите кубистични колекции в света, като общата стойност на произведенията надхвърля сумата от 1 млрд. долара.

Дарението е и едно от най-мащабните, правени в историята на Съединените щати, допълва Lenta.ru. Томас Кембъл , главен изпълнителен директор на  музея, изрази възторга си от тази благородна инициатива и отбеляза, че всеки ръководител на музей може само да мечтае за подобна невероятна колекция. По неговите думи, благодарение на дарението, което Бордът на директорите одобри на 9 април, „Метрополитън” ще се нареди сред институциите, които представят най-пълно изкуството от началото на ХХ в.
Колекцията на Леонард Лаудер с кубистични творби е събирана в продължение на 37 години и включва 33 творби на Пикасо, 17 на Брак, 14 на Гри и 14 на Леже. Предаването на произведенията вече е започнало, а според NYT, за първи път те ще бъдат показани пред публика през есента на 2014 г.

Известният филантроп заявил, че е решил да предостави кубистичната си сбирка, тъй като така тя ще бъде достъпна за публиката на един от най-добрите световни музеи. Освен това, индустриалецът изтъкнал, че неговото дарение ще укрепи позициите на Met Museum, а клауза от договора предвижда и създаването на център за изучаване на съвременното изкуство.

Почти половината от Lauder Collection е фокусирана върху периода 1909-1914 г., за който е известно, че Пикасо и Брак - двамата основатели на кубизма, смятан за най-влиятелното течение в изобразителното изкуство на XX в., работят в тясно сътрудничество, припомнят от „Метрополитън”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване