05/15/13 05:52
(http://www.klassa.bg/)

В ОИСР бедните мизерстват, богатите тънат в разкош

Неравенството в общите доходи на страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сe е увеличило още през последните три години от началото на икономическата криза през 2008 г. до 2010 г. Такава е тенденцията и през 12-те предходни години, се казва в доклада на ОИСР, публикуван в сряда.

Държавите смекчават удара за много хора, но по-нататъшно намаляване на социалните разходи в страните от ОИСР може да увеличи неравенството и бедността през следващите години, предупреждава организацията.
След като платят данъците и социални си осигуровки, най-богатите 10% от населението на ОИСР пак са 9,5 пъти по-богати от най-бедните 10% през 2010 г. Това съотношение е 9 през 2007 година. Различията са най-големи в Чили, Мексико, Турция, САЩ и Израел, а най-малки в Исландия, Словения, Норвегия и Дания.
"Тази тревожна констатация подчертава спешната необходимост от защита на най-уязвимите граждани, които се увеличават заради усилията на правителствата да задържат публичните разходи", се казва в изявлението на генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.
"Политиките, които имат за цел да стимулират растежа и заетостта, трябва да бъдат насочени към постигане на справедливост и ефективност. Сред тези политики, реформата на данъчната система е от съществено значение, за да се гарантира, че всеки плаща своя справедлив дял и получават в замяна подкрепата, от която се нуждае".
Между 2007 г. и 2010 г. доходите на най-бедните домакинства спадат повече, отколкото на богатите или нарастват по-малко, отколкото нарастват печалбите на най-богатите в съответните страни. По този начин, 10% от най-богатите домакинства като цяло страдат по-малко от най-бедните 10% в 21 от 33-те страни, за които има налични данни.
Броят на хората, живеещи в бедност, е нараснал по време на кризата в повечето страни. Данъчното облагане и социално подпомагане, които помагат да се притъпят последиците, като цяло се подобряват, но различни групи от населението са засегнати по различен начин.
Бедността засяга повече деца и млади хора и по-малко възрастните. До 2010 г. в много страни, пенсионерите наистина са по-защитени от работещите, пенсиите им са по-малко засегнати от данъчните удари.
От 2007 г. броят на децата, живеещи в бедност, е нараснал в 16 страни от ОИСР. Той се повишава с над два пункта в Турция, Испания, Белгия, Словения и Унгария. Обратно – с два пункта намалява бедността в Обединеното кралство и Португалия, посочва докладът.














АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване