05/15/13 05:48
(http://www.klassa.bg/)

Властите иззели данни за телефонни разговори на журналисти от АП от съображения за сигурност

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър заяви днес, че изтичането на информация, засягаща националната сигурност, която е подтикнала ведомството му да изземе разпечатки от телефонни разговори на журналисти от агенция Асошиейтед прес, е сред най-сериозните нарушения, на които е бил свидетел, предаде Ройтерс.

Холдър изрази увереност на пресконференция, че

следователите са спазили всички правила и предписания на министерството на правосъдието в разследването си,

което повдигна опасения за свободата на печата в САЩ.

Той подчерта също така, че не се е заел лично със случая, за да избегне потенциален конфликт на интереси, понеже е бил викан на разговор във ФБР във връзка с разследването на неупълномощено разкриване на поверителна информация.

Затова решението да се потърсят данни за проведените разговори е било взето от заместник-министъра на правосъдието Джим Коул.
Засега правителството не съобщава за какво са му разпечатките.

Преди това американски представители бяха заявили, че във Вашингтон се води разследване за изтичане на информация относно операция на ЦРУ в Йемен, попречила на Ал Каида през пролетта на 2012 г. да взриви бомба в самолет на път за САЩ.

Изтеклата информация се появи в материал на АП от 7 май 2012 г. Изпълнителният директор на АП Гари Пруит определи вчера действията на правосъдното ведомство като "голяма и безпрецедентна намеса" в работата на агенцията.

На редовния си брифинг говорителят на Белия дом Джей Карни заяви днес, че президентът Барак Обама се опитва да балансира подкрепата си за свободата на печата с необходимостта да се разследва изтичането на поверителна информация.

Карни повтори, че Белият дом не е замесен в решението за изземването на разпечатките на АП.

















Ройтерс


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване