05/15/13 21:06
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще е новият френски депутат за Северна Америка?

Над 200 000 французи в САЩ и Канада ще гласуват по интернет от утре, за да изберат новия депутат от Северна Америка. Кандидатите обаче се опасяват, че почти никой няма да гласува на този така изолиран вот.

Дванадесет кандидати, сред които социалистът Франк Семама и десните Фредерик Льофевр и Луи Жискар д’Естен, от седмици водят кампания с особено внимание върху Квебек, с обществени дискусии в кафенета или хотели, на които всеки път присъстват най-много няколко десетки французи.

От данъчния режим до училищните такси темите в кампанията са местни, а фон на дискусиите е непопулярността на френския президент Франсоа Оланд.

Хората ще могат да гласуват по интернет от 15 до 21 май, преди първия тур на 25 май (втория тур е планиран за 8 юни).

Понятието депутат в чужбина е нововъведение от епохата “Саркози”: създадени бяха 11 нови избирателни района по света, за да бъдат французите, живеещи извън Франция, представени не само в Сената, но и в долната камара на парламента - Националното събрание.

На парламентарните избори през 2012 г. гласуваха едва 20 процента от избирателите. Избрана беше социалистката Корин Нарасиген, но Конституционният съвет анулира избирането й през февруари, тъй като вместо една, кандидатката била открила две банкови сметки за кампанията. След като беше обявено, че няма право да бъде избирана, Нарасиген не можа да се яви.

Един-единствен от предишните кандидати ще се яви на сегашните избори: 49-годишният Фредерик Льофевр, бивш държавен секретар за външната търговия, от Съюз за народно движение.

Той понесе поражение на втория тур през 2012 г., като спечели само 46 процента от гласовете в избирателен район, където 54 процента от избирателите месец по-рано гласуваха за Никола Саркози - знак за противниците му, че избирателите отхвърлят парашутистите.

Този приближен на Саркози обаче изтъква своята известност и връзките си в Париж: “Нужен е говорител, който ще бъде чут”, каза той пред АФП в интервю през март, подчертавайки, че както Франсоа Фийон, така и Жан-Франсоа Копе са го окуражили да се яви на избори. Френско-канадски кандидат социалист

Петдесет и четири годишният Луи Жискар д’Естен, издигнат от Съюз на демократите и независимите на Жан-Луи Борло, се възползва от случая. Синът на бившия президент твърди, че е бил убеден да се кандидатира от местни висши представители на Съюза за народно движение.

“Всички в екипа ми са хора от предишния екип на Фредерик Льофевр, които не искат да работят с него”, каза той на среща във Вашингтон.

Неуспял кандидат-депутат от район Пюи дьо Дом през 2012 г., Луи Жискар д’Естен сега е кмет на Шамалиер - мандат, който ще запази до общинските избори през март догодина, независимо какво ще се случи. Той обаче не признава термина “парашутист”: работил е две години и половина за “Моет Хенеси” в САЩ в средата на 80-те години на миналия век. Съпругата му, починала през 2011 г., беше американка, а синът му Пиер-Луи е с двойно гражданство.

“Свързан съм трайно със Съединените щати”, казва той.

Тридесет и осем годишният кандидат на социалистите Франк Семама се установява в Монреал през 2005 г., а миналата година получава двойно, френско и канадско гражданство. Активист на местната секция, бивш финансов брокер и счетоводител в клиника в града, през 2102 г. той се връща във Франция, за да се грижи за баща си и да бъде с партньора си, но сега е отново в Канада специално за изборите.

“Титлата депутат от САЩ и Канада не е някакво безсмислено нововъведение, не нещо, с което да парадираш в Националното събрание”, отбеляза той през април във Вашингтон.

Рядко явление във френския политически живот - той не крие, че е хомосексуален и възнамерява да сключи брак с партньора си.

За депутатското място кандидатстват още девет души, сред които Никола Дрюе ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване