05/15/13 05:46
(http://www.klassa.bg/)

Куфари задръстиха летище в сърцето на Европа

Десетки хиляди куфари продължават да се трупат безредно в залите на брюкселската аерогара. Стачка на обслужващите багажите служители от наземния оператор Суиспорт разстройва въздушния трафик от неделя насам.



Във вторник бяха отменени 49 излитащи от Брюксел. Това са 7% от всички полети. Други закъсняват заради синдикалния протест.
Повече от десет часа продължиха преговори между управлението и синдикатите в Суиспорт Хендлинг /Swissport Handling/, едната от двете компании за наземно обслужване на основното белгийско летище. Те завършиха без успех във вторник вечерта и бъркотията с куфарите и полетите в Брюксел ще продължи най-малко и в сряда.
В залите на главното летище в Белгия, около 10 хиляди допълнителни багажа се присъединиха към същото количество, вече съхранявано в зоната за сигурност на летището от началото на стачката.
Половината от авиокомпаниите, работещи в Брюксел, като например белгийската Brussels Airlines или немската Луфтханза, използват услугите на Суиспорт.
Световният гигант за наземни услуги на летищата през 2012 г. купи бившата специализирана дъщерна фирма на Сабена /Sabena/. Но след смяната на шефа им, служителите на компанията се оплакват, че персоналът не е достатъчно. Според синдикатите, понякога едва двама души трябва да разтоварват самолет, който по-рано е бил обслужван от два пъти повече хора.
Около половината от пътниците трябваше да отлетят само с ръчен багаж, а авиокомпаниите ще им докарат куфарите веднага, след като стачката прикючи.
Ситуацията не е много по-добра и за пътниците, които пристигат в Брюксел, тъй и техният багаж попада в капана на летището. И те трябва да почакат края на стачката, за да получат вещите си.
Суиспорт е позната и на летището в българската столица, но няма данни за стачка на служителите й на софийските терминали.


















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване