05/15/13 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Нигерийските власти с мерки срещу ислямското насилие

Нигерийският президент Гудлък Джонатан обяви във вторник извънредно положение в три щата, засегнати от атаките на екстремистка ислямистка групировка Боко Харам, което налага да се приемат "специални мерки" в отговор на насилието.

"Обявявам извънредно положение в Борно, Йобе, Адамава", каза държавният глава в телевизионно обръщение. Трите северни административни области в страната са обект на серия от кървави атаки на Боко Харам.
Президентът представи като "обявяване на война" последното насилие, за което терористите поеха отговорност.
Президентът, на власт в продължение на три години вече е обявявал извънредно положение през януари 2012 г., след вълната от нападения от екстремистите на Боко Харам, но условията се прилагаха само за определени области в четири щата.
В стремежа си да наложи тази мярка в целите щати, президентът трябва първо да получи разрешение от нигерийския парламент.
Засега, практическите последици от извънредното положение, не са ясно представен.
Когато бившият президент Олусегун Обасанджо обяви извънредно положение на два пъти през 2004 и 2006 г., той свали демократично избраните губернатори и ги замени с бивши военни офицери.
Но президентът Гудлък Джонатан обеща да не използва такъв начин.
Боко Харам има намерение да създаде ислямска държава в предимно мюсюлманския север на страната.
От началото на бунта и ответните репресиите на силите за сигурност през 2009 година загинаха над 3 600 души. /АФП /на снимката: губернаторът на Борно


















БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване