05/15/13 06:29
(http://e-vestnik.bg/)

ООН иска експресни преговори по кипърския въпрос

в. Филелефтерос

Посредниците в разрешаването на кипърския въпрос придвижват бърза преговорна процедура за уреждане на проблема. ООН и “обичайните заподозрени”, които действат задкулисно, смятат, че тя трябва да даде резултати за три месеца.

Вниманието на всички, които действат както задкулисно, така и на сцената, е насочено към финализиране на преговорите за обединяване на острова. Причината за това е, че смятат условията за благоприятни за ускоряване на усилията за разрешаване на конфликта.

Първо - 2013 г. (или началото на 2014 г.) не е изборна година за нито една от страните в проблема и “полето е разчистено”.

Второ - през 2014 г. ще се създаде определена ситуация по отношение на намерения в района на Кипър природен газ, което се смята, че “ще повлияе на усилията”.

Заради това се правят опити преговорната процедура да започне и да приключи преди Република Кипър да е предприела действия за разработване на енергийните залежи. Ясно е, че когато Никозия получи резултатите от второто проучване на района, ще започне да работи в посока на експлоатацията им.

Така ще се създаде ситуация, в която Никозия има предимство като в същото време ще се предизвикат и реакции от страна на Турция. Целта е това да се предотврати.

И трето - развоят на събитията в региона ще се изяснят във време, когато се смята, че трябва да се затвори и кипърският въпрос.

Ясно е, че ключът за този опит е преговорната процедура. Наред с това, че процедурата ще бъде определена като ускорена, тя по всяка вероятност ще е на принципа “дай, за да вземеш”.

Както ООН, така и американците и британците ще си играят с времето. В определянето на плановете роля имат както икономическата криза, така и откритият в района природен газ. Въпреки че това не се обявява официално, тези два фактора определят действията на посредниците в спора. Фразата “кризата създава възможности” ще се чува все по-често и с нея ще се оказва натиск върху кипърските гърци.

Чрез министъра на външните работи Йоанис Касулидис Никозия предаде позициите и притесненията си на основните играчи в кипърския въпрос - ООН, САЩ и Великобритания. Скоро те ще бъдат представени и на среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

От разговорите става ясно, че преговорната процедура няма да започне преди есента. Няма да бъдат предприемани действия преди септември. Въпросът е дали дотогава ще тече подготовка за процедурата, както и как ще се погледне на предложението на кипърското правителство кипърските турци да върнат северния град Фамагуста на законните му собственици - кипърските гърци (в замяна на което Никозия да позволи свободна търговия през пристанището на Фамагуста под европейски надзор-бел.ред.).

Йоанис Касулидис осигури обещанието на американския държавен секретар Джон Кери, че ще предаде предложението на Никозия на премиера и външния министър на Турция Реджеп Таийп Ердоган и Ахмет Давутоглу, които ще посетят САЩ тази седмица. Кери пое ангажимента да обсъди серия въпроси с Давутоглу.

Следваща стъпка ще е вечерята, на която ще присъстват специалният съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун по кипърския въпрос Александър Даунър, президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу. Вечерята е насрочена за 29 май. Даунър и Ероглу ще се опитат да подложат на обсъждане пътна карта, която да определи хода на преговорната процедура.

Представителят на ООН е поискал да информира Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Кипър на 26 май - ден преди да замине за острова. Изглежда ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване