05/15/13 11:09
(http://offnews.bg)

Плевнелиев свиква парламент до края на май

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът ще свика новото 42 Народно събрание не по-късно от края на месец май. Това обяви Росен Плевнелиев на брифинг днес.

В петък Плевнелиев започва консултации с четирите парламентарно представени партии – ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и Атака, обяви той.

“Много мостове бяха изгорени в тази предизборна кампания” – тази оценка даде президентът на парламентарните избори. “Смятам, че е неприемливо да се подкопават основите на демокрацията, за да се постигне изборна победа”.

Ясен е вотът на гражданите. Всичко ще е публично в консултациите с партиите, в президентството няма да се редят коалиции, това е работа на парламента, подчерта Плевнелиев. След консултациите с четирите партии, които започват в 10 часа сутринта в петък ще бъде уточнена конкретната дата за първото заседание на новия парламент.

“По отношение на това, което се случи в Костинброд и деня на размисъл, изразих свое мнение, че не виждам основания за касиране на изборите. Това бе посочено и от международните наблюдатели”, добави Плевнелиев.

Очакваме разбира се и пресконференцията на ГЕРБ, за които не знам каква позиция имат по въпроса. Очаквам до петък те да излязат с позиция за признаване или непризнаване на изборите. 

На въпрос за действията на президента по случая с откритите 350 хиляди бюлетини, Плевнелиев отвърна: “Те искаха от мен в нощта на деня за да събера Консултативния съвет съвет за национална сигурност. На база кои правила в нашата държава – че има сигнал от кандидат-депутат? Нека преди да политизираме, да дадем шанс на компетентните органи да си свършат работа. Да, имах разговор с главния прокурор в петък вечерта. Казах: “благодаря ви че ме информирахте, действайте здраво”.

Статията "Плевнелиев свиква парламент до края на май" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване