05/15/13 14:46
(http://www.klassa.bg/)

Правят нов проект за автомагистрала "Хемус"

Ще бъде изготвен нов проект за трасето на автомагистрала "Хемус", съобщи БиНюз в сряда, като се позова на писмо от шефа на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) инж. Асен Антов до кмета на Велико Търново Даниел Панов.
В него се посочва, че ще бъде актуализирана прогнозата за трафика, ще бъде изготвен финансово-икономически анализ и определени основните показатели за финансова възвращаемост на проекта. Предстои цялостен нов доклад по ОВОС и оценка на съвместимост. Ще се изготвят нови карти с трасето на територията на всяка община, през която ще премине магистралата, е уточнено в текста.
В момента НКСИП завършва тръжна процедура за подготовка на проектни проучвания за доизграждане на автомагистрала "Хемус", тъй като направените предпроектни проучвания от периода 1992-1993 г. и от 2001 г. не са актуални поради промени, настъпили след приемането на страната в ЕС.
"Велико Търново е сред важните културни и икономически центрове, които чрез АМ "Хемус" ще получат качествено нови връзки, както с останалата част на страната, така и с международни коридори. Проектното решение за финансиране и изграждане на автомагистралата ще се съобрази в най-голяма степен с нуждите на региона", се казва в писмото.
Подготовката на проекта за автомагистрала "Хемус" ще бъде финансиран по оперативната програма "Транспорт" 2007 - 2013 г., а строителството на магистралата е предвидено през следващия програмен период 2014 - 2020 година. прогнозната стойност на обекта е над 1,25 млрд. евро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване