05/15/13 15:40
(http://www.klassa.bg/)

Президентът Плевнелиев: Нужно е компетентно правителство с ясни приоритети

„Приемам вота на народа такъв, какъвто е. Не виждам основания изборите да бъдат касирани. С по-малко скандали и с повече работа, ще дойдат и резултати. Сега трябва да се създаде правителство – компетентно и с ясни приоритети. Коалиции в президентството няма да се правят.“ Това заяви в сряда държавният глава Росен Плевнелиев, по повод произведените на 12 май предсрочни парламентарни избори.

В петък президентът ще покани на среща представителите на 4-те парламентарно избрани политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“, за да постигнат съгласие кога да бъде първото заседание на новото Народно събрание. „Не по-късно от края на май, аз вярвам, и съм сигурен, че ние ще имаме тържествено откриване на 42-ото Народно събрание“, посочи Росен Плевнелиев. В деня на тържественото откриване, президентът ще направи и обръщение към народните представители. Плевнелиев заяви, че след това ще следва конституционната процедура: „Ще връча първия мандат на най-голямата политическа сила, ако тя се провали - на втората, и така по реда на Конституцията“. Плевнелиев призова партиите да работят в посока заздравяване на връзките между самите тях.

"Много мостове бяха изгорени в тази предизборна кампания, най-важното предизвикателство е партиите да работят за доверието на избирателите. Трябва да покажем, че можем да направим институциите работещи, като започнем от основата – Народно събрание. Народното събрание може да изкове необходимите реформи. Народното събрание трябва да излъчи правителство, то да е легитимно и да има ясни приоритети. Трябва да го излъчи открито и пред очите на нацията", категоричен е българският президент.

„Очаквам случилото се в деня на размисъл да бъде разнищено, то няма да бъде забравено - дължим го на гражданите. Имиджът на страната бе силно накърнен“, заяви по повод откритите в Костинброд бюлетини държавният глава.

Росен Плевнелиев приветства прокуратурата за прозрачността и каза, че очаква компетентните органи да стигнат до край в установяването на това какво се е случило в деня за размисъл. „България няма нужда от нови избори сега – това ще демотивира инвеститорите“, посочи държавният глава и допълни, че няма данни вотът на нацията да е подменен, а самият изборен ден е протекъл в нормална обстановка.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване