05/15/13 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Прогнози за намаляване на огромния дефицит на САЩ

САЩ трябва да намалят публичния дефицит с повече от 40% през фискалната 2013 г., за да го доведат до 642 милиарда долара. Това би било най-ниското му равнище от 2008 г. насам, според проучване на бюджетната служба на Конгреса на САЩ, публикувано във вторник.


"Като се има предвид, че приходите трябва да растат по-бързо от разходите,/.../, прогнозираните дефицити трябва да се понижат", пише този независим орган в своя доклад.
В края на фискалната 2012 г., която приключи в края на септември, дефицитът на САЩ бе в размер 1 087 милиарда долара и се очаква да се стопи с 40.9% през тази година до 642 милиарда, според службата.
Тези нови прогнози вземат предвид автоматичните съкращения, влезли в сила в началото на март заради липса на споразумение между републиканци и демократи в Конгреса. Тези съкращения орязват федералния бюджет с 85 млрд. долара до края на септември.
През 2013 г., дефицитът на САЩ ще представлява не повече от 4% от брутния вътрешен продукт (БВП), при 7% през 2012 г., преди да продължи да се понижава до 2016 г., според проучването.
Той "е в ситуация да се увеличи в следващите години, достигайки 3,5% през 2023 г., "най-вече заради нарастващите разходи за здравно осигуряване и по-високата тежест на дълга", се казва в доклада.
В същото проучване се казва, че таванът на дълга на САЩ ще бъде увеличен през октомври или ноември. "За да се избегне неизпълнението на задълженията на федералното правителство, таванът на дълга ще бъде вдигнат при изчерпване на извънредните мерки, най-вероятно през октомври или ноември", казват авторите.
В Съединените щати, изпълнителната власт може да заеме определен максимален размер дълг, определен от Конгреса, който трябва да гласува отново, ако тази граница е достигната.
Сегашният лимит /16 400 млрд. долара/ беше достигнат на 31 декември, но Конгресът прие закон, позволяващ на Министерството на финансите да продължи срока до събота включително.
Американският финансов министър Джейкъб Лю заяви в петък, че заради извънредните мерки, като например прекратяване на определени плащания, федералното правителство ще продължи да работи "до Деня на труда".
В САЩ празнуват Деня на труда в началото септември.














АФП



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване