05/15/13 06:28
(http://e-vestnik.bg/)

Филипините - политиката като семеен бизнес

ДПА

Демонстранти искат прекратяване на политическите убийства на Филипините. Снимка: АП/БТА

Бившият президент Джоузеф Естрада е кандидат за кмет на Манила на междинни избори на Филипините, а единият от синовете му се бори за място в Сената, където, ако спечели, ще се присъедини към брат си.

Една от внучките на Естрада също участва в избори за съветник, а негова племенница се бори за място в Конгреса на намиращия се недалеч град Сан Хуан.

Пет други племенници и племеннички на 75-годишния бивш лидер се борят за преизбиране на най-различни постове в местните правителства в провинциите Лагуна и Кесон, южно от Манила.

Естрада бе свален от власт след подкрепено от армията масово въстание през 2001 г. и бе осъден за корупция през 2007 г., но по-късно бе помилван. Той отхвърли критиките, че изгражда политическа династия извън политическата база на семейството си - град Сан Хуан.

“Ние сме демокрация и хората имат право да изберат за кого искат да гласуват”, заяви той. “Нека се чуе гласът на хората”.

Навсякъде във Филипините представители на различни семейства участват днес в изборна надпревара за 18 000 поста, включително 12 места в Сената и още над 200 в Камарата на представителите.

В много провинции списъкът на кандидатите на практика наподобява родословно дърво, защото няколко поколения роднини се борят за заемане на някаква длъжност.

Според изследвания на местен аналитичен център политическата власт се контролира от по-малко от 1 процент от налесението на Филипините, което е 94 милиона.

“Проучванията също така показват, че кандидати, които успеят да победят някоя управляваща династия, рано или късно създават свои династии и това е самовъзпроизвеждащ се механизъм”, каза Боби Туасон, който отговаря за политическите изследвания в центъра.

Усилията да се преразпредели политическата власт и да се насърчи вливането на “свежа кръв” в политиката чрез предложение за “антидинастичен закон” не бяха одобрени от мнозинството от депутатите, 80 процента от които са от политически династии.

Законът е необходим, за да се приложи антидинастично изискване, което бе заложено в конституцията през 1987 г. от покойния президент Корасон Акино - самата тя представител на известна династия.

Хуан Едгардо Ангара, бивш конгресмен, който участва в надпреварата за Сената, където неговият баща е в края на шестгодишен мандат, призна, че предложението се е натъкнало на сериозна съпротива.

През 2005 г. в Сената бе внесен антидинастичен закон, а сходна мярка бе предложена в Камарата на представителите през 2010 г. И двете предложения все още са на ранен етап на обсъждане.

Ангара каза, че основен препъникамък било определянето на параметрите на забраната: “Дали ще е само за родители, деца и братя и сестри? Мисля, че включването на чичовци и лели, и братовчеди вече е прекалено”.

Според предложения в Камарата вариант Ангара нямаше да може да участва в днешните избори. Но 40-годишният политик наскоро заяви, че “на всеки трябва да се даде еднаква възможност да заема постове”.

Айрини Агила от “Антидинастичното движение” - организация, опитваща се да прокара закон чрез петиция, за да не се чакат депутатите да се задействат - се съгласи, че политическата система трябва да даде шанс на всички филипинци да участват.

“Затова наистина трябва да се заемем със ситуацията с династиите възможно най-скоро, така че да имаме време към 2016 г. да се появят нови лидери”, каза тя, имайки предвид следващите национални избори. “Ако не го направим, рискуваме да рециклираме имена, лозунги и обещания”.

Организацията предлага на роднини от четвърта степен се забранява да се кандидатират, ако представител на семейството вече заема изборна длъжност.

Петицията трябва да събере подписи в подкрепа от най-малко 10 процента от регистрираните 52 млн. избиратели, а после ще трябва да бъде проверена от Избирателната комисия.

Демокрацията в страната ще бъде неустойчива и незаслужаваща доверие в дългосрочен план, ...

Публикувана на 05/15/13 06:28 http://e-vestnik.bg/17598/filipinite-politikata-kato-semeen-biznes/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване