05/16/13 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Англичаните: С българи и румънци зле, без тях още по-зле

Чуждестранни работници в Англия берат ягоди. Снимка: мирър

След като първо се оплакваха, че румънците и българите ще залеят страната им, сега англичаните се питат кой ще бере плодовете и зеленчуците в Обединеното кралство. Трудовите ограничения ще изтекат в края на 2013 г., така че румънците и българите вече няма да искат да работят в земеделието, а ще се насочат вероятно към по-сигурни и по-добре платени работни места.

Консултативният комитет за имиграцията (MAC), държавен орган в рамките на Граничната агенция на Обединеното кралство, който съветва правителството по проблемите на имиграцията, публикува на 14 май доклад, който предупреждава, че от момента на вдигането на ограниченията за румънци и българи английските фермери рискуват да останат без работници и цените на плодовете и зеленчуците може да се увеличат с 10-15 процента.

В момента Схемата за сезонни работници в земеделието (SAWS) позволява на около 21 00 румънци и българи да идват във Великобритания годишно за най-много шест месеца. Изглежда, че програмата е ключова за магазините и пазарите във Великобритания. Без нея ягодите, салатата, ябълките и крушите ще бъдат “made in Spain”, например (или на което и да е друго място, където работната ръка е по-евтина и транспортът не е скъп), или ще бъдат “made in Britain”, но много по-скъпи.

Схемата, разработена от правителството, гарантира евтина и добра работна ръка. Но какво ще се случи през 2014 г., когато вече няма да има смисъл от нея, защото двете визирани категории ще могат да влизат и работят във Великобритания, когато си искат.

В доклада, публикуван във вторник, се посочва, че най-вероятно през първата година след вдигането на ограниченията, а може би дори и през втората, британските фермери няма да имат проблеми с наемането на сезонни работници, защото румънците и българите ще използват сезонната работа, за да си стъпят на краката, докато намерят нещо по-добро. А после?

Кой ще бере плодовете и зеленчуците във Великобритания? Със сигурност не англичаните, и не го казвам аз, един обикновен гражданин, при това румънски, а фермерите и властите. “Беше ни казано, че местните власти са привлекли няколко кандидати, но като цяло местните хора работят във фермите много кратко време, не през целия сезон”, се посочва в доклада на MAC, от което става ясно, че фермерите губят пари за набиране на персонал и обучение.

Какво казват производителите? “През годините сме се опитвали да наемем работна ръка от Обединеното кралство, правили сме много интервюта, но с малък успех. Например през 2012 г. направихме интервюта с 18 души и им предложихме работа. Трима местни жители дойдоха само един ден, 10 не дойдоха въобще, двама чужденци останаха само една седмица, а трима други чужденци, които не се бяха установили във Великобритания, бяха повече от щастливи да останат на работа.”

Броят на работниците в земеделието във Великобритания е в спад от десетки години. Сезонната работна ръка е съставена преобладаващо от служители, идващи чрез SAWS, румънци и българи или поляци, словенци, словаци, принудени от безработицата в страните си или привлечени от по-високите доходи в Обединеното кралство в сравнение със заплатите у дома.

Фермерите казват, че работниците от групата A8 (Чехия, Естония, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Словения, Унгария) са намалели след вдигането на трудовите ограничения, значи вероятно същото нещо ще се случи и с тези от групата A2 - Румъния и България - от началото на 2014 г.

Освен това, сондажите показват, че румънците и българите не са много заинтересувани от Обединеното кралство, а са привлечени по-скоро от Италия, Испания, Германия. И макар че постоянно се оплакват от броя на имигрантите, англичаните не поглеждат собствените си статистики.

А те сочат, че броят на имигрантите от групата A8  е намалял от 87 000 годишно през декември ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване