05/16/13 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Испански компании бягат в Латинска Америка

Вероника Сардон
ДПА

Компаниите в засегнатата от криза Испания търсят икономическо спасение в Латинска Америка - пазар, определян като обещаващ, но рисков.

Малките и средните компании вървят по стъпките на големите корпорации, които дадоха начало на станалото известно като “второ испанско завладяване на Америка” през 90-те години на миналия век.

“Сега сме свидетели на нова вълна. Но повече не можем да говорим за завладяване. Нещата се промениха с обръщането на испанците към по-силните латиноамерикански икономики за помощ”, отбелязва Хуан Хосе Домингес.

Неговата консултантска компания Dedalo с централа в Мадрид съветва предприемачите, които искат да правят бизнес отвъд Атлантика.

“Това е все още непознат пазар за нас”, казва 38-годишният Антонио Санчес, предприемач в сферата на възобновяемите енергии в Мадрид.

Той никога не е бил на континента, който Испания колонизира преди векове. Санчес обаче може да говори собствения си език там, а и е чувал успешни истории за други, които са направили решителната крачка.

“Колумбия, например, няма равнищата на безработица и дълг както в Испания, а има нарастваща средна класа”, заяви пред ДПА Санчес.

Откакто Санчес и неговите четирима партньори се изправиха срещу испанската икономическа криза, като създадоха през юли 2012 година компания, специализирана в слънчевата енергия и енергията от биомаса, усилията им донесоха само “няколко проекта и малки продажби”.

“Загубихме много време, надежди и енергия”, посочва той.

Очаква се испанската икономика да се свие с 1,5 % тази година на фона на безработица, която скочи до 27 %. Според редица експерти ще мине едно десетилетие преди икономическият растеж да възстанови предкризисните си равнища.

В същото време се очаква икономиките на Колумбия, Перу и Чили да нараснат с около 5 % през 2013 година. За Бразилия и Мексико прогнозата е растеж от около 3 %, посочва Хуан Карлос Мартинес Ласаро, който преподава икономика в бизнес училище в Мадрид (IE Business School).

“Ако успеем да стабилизираме нашата икономика в Испания и да отворим клон в Колумбия, бих могъл да си представя да отида да живея там със съпругата и двете си деца”, твърди Санчес. Неговата компания вече се рекламира в южноамериканската страна.

Хиляди малки и средни компании и специалисти вече емигрираха.

“Има огромен интерес, дори сред много малките компании”, отбелязва Мартинес Ласаро.

Големи корпорации в сектори от банкиране до енергетика отдавна присъстват в Латинска Америка. Испанските компании са влели над 100 милиарда евро (130 милиарда долара) от средата на 90-те години. Испания е вторият по големина инвеститор на континента след САЩ.

От 38 големи испански компании, присъстващи в Латинска Америка и интервюирани от IE Business School, 95 % очакват печалбата им от този континент да се увеличи през идните три години.

Телекомуникационният гигант Telefonica, например, получава над половината от приходите си от Латинска Америка. Тя печели повече в Бразилия, отколкото в Испания.

Испанските компании показват предпочитание към Мексико, Бразилия, Колумбия и Чили. Боливия, Аржентина и Венецуела уплашиха много потенциални инвеститори, като национализираха испански фирми, коментира Мартинес Ласаро.

Малките компании обаче са изправени пред по-големи трудности в справянето с административната и законодателната “джунгла”, мошеници, по-високи нива на корупция и ожесточена престъпност.

Много от тях разчитат на местни сътрудници - често откривани чрез служители имигранти или приятели, живеещи в Испания - да им помагат да започнат бизнес, заяви пред ДПА Домингес.

Той посочи, че малките компании си стягат багажа, особено в строителния сектор, който бе тежко засегнат от спукването на балона на пазара на недвижимите имоти в Испания.

“Твърде рано е да се прави оценка на нивото им на успех”, допълва той.

Испанските предприемачи са ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване