05/16/13 16:52
(http://www.klassa.bg/)

Масови проверки в Агенцията по лекарства след сигнал на „Класа"

Няколко проверки текат в момента в Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ), стана ясно по време на среща на общественият съвет към Министерството на здравеопазването с Движението за граждански контрол. Сигналът за тях е на основа на съвместно разследване на klassa.bg и на Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“. То разкри, че за директор на Дирекция „Контрол на лекарствените продукти“ в ИАЛ е назначена адвокатката на няколко дружества на аптекарския бос Веселин Марешки - Людмила Стоянова Ангелова. Тя е била назначена без конкурс и без да има необходимото фармацевтично образование. В нейните приоритети е да разпорежда масовите проверки на аптеките. От началото на годината досега са извършени общо 236 проверки ( лицензи за такава дейност имат 4000 аптеки). По изчисления на фармацевтите се проверяват предимно конкурентни вериги на Марешки. В проверките са включени и аптеки на варненския бос, към които отношението е „съвсем специално“.
След публикуването на материала се получи сигнал , че в дирекцията на Ангелова се назначават масово за инспектори близки хора на Ангелова и Марешки. Те получават задачи да извършват проверки предимно на аптеки, които продават лекарства на по-ниски цени от тези на аптекарския бос. Тези служители се назначават на 7-часов работен ден, за да се избегне обявяването на конкурс. Впоследствие са променяни длъжностните характеристики, за да могат същите тези инспектори да бъдат официално назначени на пълен работен ден.
Сигнал за тези назначения е подаден лично до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров от Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ на 28 март.
Според председателя на съвета – заместник-министър Мирослав Ненчев проверката вече не е само една, а няколко, като се извършват под личното наблюдение на зам.-министър Лидия Нейчева. Той обаче отказа да коментира резултатите от тези проверки с мотив, че те все още не са приключили. Представители на Движението за граждански контрол, които внесоха сигнала на обществения съвет, съобщиха, че информацията, с която те разполагат, се покрива с изнесените факти от Сдружението и от klassa.bg. По думите им, сигнали за нарушения в ИАЛ са внесени в МЗ и от браншови организации.
Очаква се крайният резултат от проверките да бъде обявен преди приключване на мандата на служебното правителство.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване