05/16/13 14:05
(http://www.klassa.bg/)

НСИ: Доходите и разходите се увеличават почти еднакво за януари-март

Доходите на населението през първото тримесечие на тази година са се увеличили с 15.5%. Почти с толкова (15.2%) са скочили и разходите, показват данните на Националния статистически институт.
Според статистиката за времето от януари до края на март на всяко едно лице в домакинството се падат 1 108 лв. доход или по 369.33 лв. месечно. От тях 54% идват от работна заплата, 26.4% идват от пенсии, 6.4% от самостоятелна заетост, а социалните помощи са 3.2% от общата сума. Тези пера формират 90% от дохода, като не е ясно от къде идват останалите 10%.
НСИ изчислява, че през първото тримесечие доходът от заплата на член на семейство се е увеличил с 20.6%, доходът от пенсия се е вдигнал с 1%, а доходът от социални помощи е намалял с 0.7%. С толкова се е свил и доходът от самостоятелна заетост, като за периода на човек от населението се падат по 71 лв. изкарани с допълнителен труд.
От получените 1 108 лв. доход на човек от домакинство през първото тримесечие 1 023 лв. са били разходите, показват още данните на статистиката.
За храна са отивали 32% от разходите. Другият най-съществен разход е за вода, ток, отопление, обзавеждане, който възлиза на - 18.8% от сумата на разходите. Тоест 50.8% от разходите ни са били за оцеляване през зимните месеци.
По лекари българинът е плащал допълнително от здравната си осигуровка 6.6% от сумата на похарчените пари. За транспорт и телефон са отивали 11%.
Средно за храна сме плащали по 328 лв. за тримесечието или по 109 лв. на човек от домакинство. За ток, вода, отопление разходът е бил по 193 лв. , което грубо пресметнато е по 64 лв. на месец.
Увеличили са се разходите за алкохол и цигари, е видно още от статистиката. Спрямо същия период на предходната година пороците са бръкнали с 6% по-надълбоко в джобовете, като общо на глава от населението са похарчени по 41 лв. за трите месеца.
Ако се съди по статистиката, българинът е започнал и да се храни малко по-здравословно, като през първото тримесечие има увеличение на консумацията на зеленчуци от 7.9 кг. на 8.8 кг. и намаление на потреблението на месо и хляб.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване