05/16/13 21:11
(http://e-vestnik.bg/)

Обама - куп неприятности през втория мандат

Джули Пейс
Асошиейтед прес

Барак Обама произнася първото си обръщение “За състоянието на съюза” след преизбирането за президент. Снимка: Белия дом

Президентът на САЩ Барак Обама изглежда загуби контрол над дневния ред на втория си мандат още преди да е положил клетва, когато масово убийство в училище го принуди да постави на преден план контрола над огнестрелните оръжия. Сега, когато се опитва да остави зад себе си парещото поражение по този въпрос и да придвижи напред други, той установява, че позициите му са разклатени от голям брой спорове, които деморализират неговите съюзници демократите, насърчават политическите му врагове и отвличат огромна част от вниманието на всички.

Не е ясно колко дълго ще бъде преследван Обама от разследванията на смъртоносната атака в Либия миналата година, на групи от консервативното течение Чаеното парти от страна на данъчните власти и сега на изтичането на информация, в рамките на което бяха иззети телефонни разпечатки на разговорите на репортерите от Асошиейтед прес. Ако не нещо друго, тези епизоди дават нова увереност и самочувствие на намиращите се в опозиция републиканци, които бяха обезкуражени от преизбирането на президента през ноември и от своята неспособност да блокират повишаването на данъците от 1 януари като част от сделката за преодоляване на финансовата криза.

Взети заедно, тези проблеми ще направят по-трудно за администрацията на Обама да се съсредоточи върху приоритетите си - да отчете още няколко постижения преди изборите за Конгрес догодина.

“Това е пороен дъжд и той вали във възможно най-неподходящия момент, тъй като прозорецът (за постигане на неща преди предизборните кампании през 2014 г.) се затваря”, казва Мат Бенет, който е работил в Белия дом при президента Бил Клинтън. Отсега нататък, прогнозира той, “ще е много, много трудно”.

До момента няма доказателства Обама да е знаел, камо ли да е въвлечен в правителствените действия по въпроса. Президентът обаче по правило е сямтан за отговорен за дейността на своята администрация и сега републиканците имат материал да отправят обвинения и да провеждат изслушвания в Конгреса, за които се надяват, че ще поставят Обама в неудобно положение, ще подкопаят неговия авторитет и ще подкрепят техните твърдения, че правителството се заема с прекалено много неща. Дори някои от демократическите съюзници на президента заявяват публично, че са ужасени от изземването на телефонните данни на АП.

Съветници на Обама представиха вчера тройката проблеми като неизбежни за една толкова сложна институция като правителството на САЩ и поставиха под съмнение техният ефект. С едно изключение - заформящият се скандал в Данъчната служба на САЩ, който според тях е най-вероятно да впечатли американците.

Службта се извини за неуместната според признанието й кампания срещу консервативни политически групи, включително клонове на Чаеното парти, които са поискали през последните години да бъдат освободени от плащането на данъци. Разпространен тази седмица доклад на главния инспектор в министерството на финансите стигна до заключението, че неефективен мениджмънт е довел до прицелването в определени кръгове и главният прокурор (и министър на правосъдието) Ерик Холдър съобщи, че е разпоредил на министерството на правосъдието да проведе разследване.

Холдър обаче се разграничи от решението да бъдат иззети телефонните данни за Асошиейтед прес, като каза, че не участва в него, като се оттегля, защото е бил разпитан при правителствено разследване кой е дал информация за новинарска история, разкриваща подробности за операция на ЦРУ в Йемен.

Представители и на двете водещи политически партии в САЩ нададоха вой ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване