05/16/13 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Облеклата и играчките с най-много рискове за потребителите в ЕС


Основните категории продукти, за които се е наложило вземането на коригиращи мерки поради опасност за здравето на потребителите в ЕС, са били облеклата и текстилните изделия(34%), следвани от играчките (19%). Това се казва в съобщение на Европейската комисия на основата на данните за 2012 г. Сред свързаните с тези продукти рискове, за които най-често е уведомявано, са химични рискове, рискове от задушаване и от наранявания.

Рисковете от наранявания и задушаване се откриват често при детски облекла с връзки или шнурове. Някои други примери за забранени в ЕС през 2012 г. продукти са: продукт за избелване на кожата, съдържащ хидрокинон (неговата употреба е забранена в козметични изделия), както и пластмасова кукла съдържака диетилхексил фталат (вещество, криещо химичен риск). Предприятията трябва да се уверят, че тези добре известни рискове са взети предвид, преди да произвеждат даден продукт, предупреждават от ЕК .

През 2012 г. страните от ЕС са предприели общо 2278 мерки срещу опасни нехранителни продукти и са уведомили за тях чрез системата на Съюза за бърз обмен на информация (RAPEX). Увеличение на предупрежденията с 26% спрямо 2011 г. се обяснява с по-доброто правоприлагане от страна на съответните органи в държавите от ЕС.

RAPEX е системата на ЕС за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти между страните членки и Комисията. Нейната роля е бързо да разпространява информация за потенциално опасни потребителски изделия. Това позволява възможно най-ранно откриване и отстраняване от пазарите в ЕС на продукти, които могат да крият риск за потребителите – като например неотговарящи на стандартите за безопасност детски облекла, текстилни изделия и електроуреди.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване