05/16/13 11:46
(http://www.klassa.bg/)

Превозвачите отново блокираха границата с Турция

Отново започна блокада на българо-турската граница в четвъртък. Родни превозвачи настояват за равнопоставеност между тях и турските им колеги.
Според тях Турция използва незаконни мерки срещу българските товарни превозвачи. Има и сигнали за корупция на турските митници. Според Илиян Филипов, зам.-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), над 400 български транспортни предприятия работят превози за Турция, с около 10 000 работни места. Ликвидиране на превозите от и за Турция означава още 10 000 допълнително безработни за България, уточни Филипов пред агенция Фокус.
„Блокадата е от два часа и няма отговор от тяхна страна. Ние се опитахме по дипломатически път; много пъти, писахме писма до Анкара чрез нашето Министерство на транспорта, но няма никакъв отговор от тях. Просто нямаме избор и сме принудени да блокираме границата”, каза Филипов.
Исканията на превозвачите са - за отпадане на времевото ограничение, което налагат турските власти единствено и само към български превозвачи. "Това е първото ни искане. Второто ни искане е - фактурата, която я разглеждат като транспортен документ, и от там определят разрешителния режим на камиона, което противоречи на всички международни конвенции (говорим за СЕМТ-конвенция и CMR-конвенция). Третото ни искане е за горивото в основните резервоари. В спогодба, която е действаща от 1977 г. и в момента, е записано, че камионът може да влиза с гориво в основните резервоари. Турската страна тълкува, че основният резервоар на камиона е 550 литра и съответно - над 550 литра облага горивото. Всички камиони излизат от заводите в момента с 1200 литра гориво, но те си тълкуват, че трябва да е 550 литра. „В същото време турските камиони влизат в Европейският съюз с от 1200 до 1500 литра безмитно гориво, без акциз, цената в момента му е 1,60 лева на безмитна зона в Турция и те минават около 4000 километра на територията на ЕС с безакцизно гориво”, добави Филипов.
Допълнително напрежение предизвика очакваната забрана за влизане в Турция със стари автомобили, съобщи БНТ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване