05/16/13 10:35
(http://www.klassa.bg/)

Първите десет за Евровизия вече са известни

Приключи първият полуфинал на “Евровизия” 2013 и десет държави вече гледат спокойно към Големия финал на конкурса, докато за други шест остана разочарованието. В изключително оспорвана битка миналата вечер Молдова, Литва, Ирландия, Естония, Беларус, Дания, Русия, Белгия, Украйна и Холандия излязоха с предимство и се приближиха с една стъпка до спечелването на конкурса.

Конкурсната вечер предварително обещаваше да е интересна, като и този път изненади не липсваха. Литва и Белгия, които предварително бяха извън сметките за класиране успяха да минат на финал. Изненадващо нито една от четирите бивши Югославски републики не успя да се класира напред. Надпреварата напуснаха Сърбия, Хърватия, Словения и Черна гора.

Сочените за топ фаворити тази година Украйна и Дания нямаха проблеми и с убедителното си представяне не допуснаха изненади и продължиха напред. В същото време повод за празнуване имаха и в Холандия. Анук с песента си “Birds” успя да класира “ниската земя” на финал за първи път от цели осем години.

След края на първия полуфинал феновете на Евровизия поканиха българските и македонските представители на конкурса, да бъдат специални гости на мега партито, посветено на балканската музика, и те им отвърнаха с мега шоу, което продължи цели три часа. Оказа се, че музиката ни е хит не само по нашите земи, но и в цяла Скандинавия. В купона се включиха и албанските представители Албан и Адриян. Стоян заби с ромските музиканти на Есма Реджепова, момичетата от Драгостин Фолк изпълниха специално създадена за изявите им в Швеция блестяща композиция от професор Стефан Драгостинов. Венци Чанов се развихри както никога до сега, а Елица мощно екзалтира присъстващите журналисти от най-популярните интернет медии на Евровизия. Българската певица поведе дълго хоро, на което се хванаха почти всички присъстващи. Ромските музиканти на Есма изпълниха традиционни македонски песни, а дуетният й партньор Влатко Лозановски представи компилация от прочувствени любовни балади.

Утре вечер предстои втората полуфинална битка. Този път в нея ще вземат участие 17 държави, сред които и България, а квотите за класиране отново са десет. Заедно с нас в борбата за финала влизат Исландия, Гърция, Израел, Армения, Унгария, Латвия, Сан Марино, Македония, Азербайджан, Финландия, Малта, Норвегия, Албания, Грузия, Швейцария и Румъния.

Елица Тодорова и Стоян Янкулов ще изпълнят българската песен „Само Шампиони” под стартов номер 7. От България няма да може да се гласува за нашата песен, както е по регламент, но ще може от всички останали държави и три от Големите, които се класират направо за финала - Германия, Испания и Франция. Подробна информация как може да се гласува за българската песен “Само шампиони” от тези държави може да се намери на официалния сайт -http://eurovision.bnt.bg/naruchnik-kak-da-glasuvame-za-bulgaria-ot-chuzbina/


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване