05/16/13 21:17
(http://e-vestnik.bg/)

Фармацевтика - опитните мишки са в развиващите се страни

Илюстрация: Хелт туризм

От години водещи фармацевтични компании изпробват нови лекарства в развиващи се страни като Индия. Тази практика е забранена, но използването на подизпълнители я прави трудна за разкриване.

През 2008 г. индийската фондация “Удай” публикува противоречив списък. В него организацията за предоставяне на помощ на деца посочи имената на всички лекарства, изпробвани от Общоиндийския институт за медицински науки. За две години и половина при клинични изследвания в болницата са умрели 49 бебета.

Сред различните вещества, изпробвани върху деца, е бил препаратът срещу високо кръвно налягане “Валсартан”. Продуктът е бил произведен от швейцарската фирма “Новартис”.

Компанията отрича всякаква вина за смъртните случаи. “Децата, участвали в изследванията, са били много болни. Не може да се установи дали прилагането на “Валсартан” е било причината за смъртта на който и да е от тези пациенти”, каза говорителят на “Новартис” Михаел Шиндорфер. Възможни ли са подобни изследвания в Германия или Швейцария? Как би реагирала обществеността, ако бебетата бяха умрели в клиника в Базел или Франкфурт?

Международни производители на лекарства редовно избягват такива въпроси и същевременно пращат новите си препарати по света, за да бъдат изпробвани. Индия, Бразилия, Русия и Китай са все страни, широко използвани за подобна дейност.

Няколко проучвания показват, че над половината от всички изпитания на лекарства по света се извършват в наскоро индустриализирани страни. Не само че там е по-евтино провеждането на изследванията, а и много от участниците са благодарни, че въобще се полагат някакви грижи за тях. Компаниите се примамвани от перспективата, че установените международни стандарти не се прилагат толкова строго, колкото в Западна Европа, Япония или Съединените щати.

Пренебрегване на стандартите за правата на човека

Декларацията от Хелзинки не оставя съмнение за изискваната процедура за изпитване на лекарства. Документът, изработен от Световната медицинска асоциация през 1964 г. и ревизиран за последно през 2008 г., указва, че участниците в медицински изследвания би трябвало да бъдат предпазвани от вреда.

В него се казва: “При медицински проучвания върху хора здравето на подлаганото на изпитание лице трябва да има предимство пред всички други интереси.” Освен това той определя, че особено внимание трябва да се проявява към нуждите на хора в икономическо или медицинско неравностойно положение. Що се отнася обаче до ежедневната практика на изследователите, тези предписания често не се зачитат.

Почти не е възможно да се провери дали лекарствените компании спазват всички правила. Много производители възлагат често противоречивото изпробване на хапчета на по-малки фирми в развиващи се страни - т.нар. организации за клинични изследвания или ОКИ-та. Сред задачите на ОКИ-тата са планирането, подготовката и извършването на клинични проучвания, както и управление на данни, наблюдение и набиране на лица за изследванията.

Размерът на Асоциацията на организациите за клинични изследвания свидетелства за това колко влиятелни стават ОКИ-тата. През 2008 г. фирми, станали подизпълнители на водещи фармацевтични компании, са планирали и провели повече от 9000 проучвания с участието на около 2 милиона изследвани лица в 115 страни. Според приблизителни изчисления продажбите са възлизали на около 15,4 милиарда евро (20 милиарда долара), което се равнява на една трета от всички световни разходи за изследване на лекарства.

Надпревара за печалби

Бързина, рентабилност, надеждност: ОКИ-тата настъпателно рекламират своите услуги на уебсайтовете си. Подобни обещания се приемат добре от големите производители. Колкото по-бързо може да бъде завършен всеки етап от дадено клинично проучване, толкова по-скоро компаниите могат да пуснат на пазара доходоносни нови ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване