05/19/13 12:20
(http://www.klassa.bg/)

100 000 излязоха в Рим на протест срещу икономиите

Около 100 000 демонстранти, водени от профсъюзите, протестираха в Рим срещу политиката на новото коалиционно правителство, предаде Би Би Си. С червени знамена и лозунги те поискаха от новия премиер Енрико Лета да прекрати мерките за затягане на коланите и да се съсредоточи върху създаването на нови работни места. Общественото доверие в неговата крехка правителствена коалиция с дясноцентристите, спада, показват проучвания на общественото мнение. Страната преживява най-дългата си рецесия от 40 години насам. Италианският национален дълг е 127 % от БВП, втори по размер в еврозоната след този на Гърция, а безработицата е рекордно висока с 11,5 %, а за младите под 25 години достига 38 на сто. Преди да поеме премиерския пост Енрико Лета обещаваше да превърне създаването на работни места в свой приоритет, но критиците му недоволстват, че сега се е съсредоточил върху реформата на имотните данъци.
Сред демонстрантите в събота привечер, в чиито редици имаше и безработни младежи, липсваха лидери на лявоцентристката Демократическа партия на премиера Лета. Шефът на профсъюза на работниците от металообработващата промишленост Маурицио Ландини обвини партийното ръковдство, че го е страх да излезе на улицата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване