05/19/13 08:36
(http://www.klassa.bg/)

Кристин Лагард се изправя пред френски съд на 23 май

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард ще се изправи пред френски съд на 23 май, предаде АФП. Тя трябва да докаже, че като министър на икономиката и финансите на Франция не е превишила правомощията си през 2007-2008 г. г. по скандала с Бернар Тапи. Лагард е  заподозряна, че е упражнила натиск върху съда и незаконно е одобрила изплащане на компенсация на близкия до президента Никола Саркози бизнесмен и политик  за оспорваната продажба на Adidas.
През март френски следователи обискираха дома на Лагард в търсенето на улики.
През август 2011 г. френският съд, разследващ престъпления на членове на правителството, предаде на следствената комисия делото за възможно превишаване на правомощия от страна на бившия финансов министър.
За продажбата на Adidas  през 1993 г. бе създаден специален консорциум, в управата на който влезе държавната банка Credit Lyonnais. След сделката Тапи обвини банката в машинации и поиска да бъде възмезден за загубите. Спорът се проточи и през 2007 г. Лагард, като министър на икономиката и финансите, нареди делото да се даде на арбитраж, за да се ускори решаването на казуса. В крайна сметка през юни 2008 г. съдът постанови на държавата да заплати на Тапи солидна компенсация от 240 милиона евро, плюс още 100 милиона евро лихви и 45 милиона за морални щети.
Решението предизвика скандал във Франция. От опозиционната по времето на Саркози Социалистическа партия обвиниха властта в намеса и натиск върху съда. Те протестираха и срещу факта, че решението не бе оспорено на по-висша съдебна инстанция.
През 2011 г. Лагард бе избрана за шеф на МВФ след скандалното оттегляне на Доминик Строс-Кан.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване