05/19/13 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Стартира инициативата "Бъди отговорен. e-рециклирай"

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов даде началото на втората инициатива в Националната кампания "Бъди отговорен. e-рециклирай" в София. Кампанията се осъществява в няколко от големите градове в страната. В неделя от 10.00 до 16.00 часа на мобилни пунктове в градовете Бургас, Варна, Пловдив, София, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване /е-отпадъци/ - компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и други. Необходимостта от такива акции е да привлечем вниманието на хората да търсят тези пунктове и да знаят, че електронните отпадъци не бива да се изхвърлят в кофите за боклук, защото те не подлежат на разграждане, а от специализирано рециклиране, което ще даде възможност да се извлекат ценните материали, вложени в тях, коментира министър Попов.
Той пристигна с торба пълна с малки електронни отпадъци - батерии, дистанционни и други. Има сериозен икономически смисъл в рециклирането, посочи министърът и добави, че след рециклирането част от материалите отново ще бъдат вложени в подобна техника. Всички трябва да си дадем сметка, че земята не може да поеме нашите отпадъци, заяви Попов. На аерогари и в магазини в страната има контейнери, това е развита практика и не става въпрос за хрумване, за нещо ново, а за съществуваща система, към която искаме да привлечем вниманието, за да може равнището на предаване на този тип електронни отпадъци да се повиши, коментира Попов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване