05/20/13 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Камерън иска да изкара от рая укривателите на данъци

Британският премиер Дейвид Камерън призова в понеделник лидерите на десет отвъдморски територии, британски или зависими от кралството с репутация на данъчни убежища да съдействат на Лондон в борбата с укриването на данъци.

Камерън написал писмо до лидерите на десет отвъдморски или зависими територии на Британската корона по "деликатната" тема за обмен на информация за данъчното облагане и закони, които позволяват на трети лица да получат статут на пребиваващи и така слабо разположени да защитават приходите от данъци на други държави.
"Както знаете, аз направих борбата с укриването на данъци приоритет за срещата на върха на Г8, на който Великобритания ще бъде домакин следващия месец", казва Камерън.
"Месец преди събитието е време да сложим ред", добавя той.
"Моля всички отвъдморски територии и териториите на Короната да продължат сътрудничеството си с Великобритания по тези два чувствителни въпроса: обмен на информацията" и данъчното бягство, казва Камерън.
Премиерът пише, че той уважава правото на териториите да установяват тяхната собствена данъчна юрисдикция, но британското правителство трябва да знае "кой всъщност притежава и контролира всеки бизнес".
"Това е централната част на главната амбиция на следващата среща на върха Г8 да събори стените на банковата тайна", настоява той.
Камерън е изпратил писмото до лидерите на Бермудските острови, Вирджинските острови, Каймановите острови, Гибралтар, Ангуила, Монсерат, островите Търкс и Кайкос, Джърси, Гърнси и остров Ман.
САЩ, Великобритания и Австралия обявиха началото на съвместна кампания срещу извършителите на данъчни измами чрез разследване на големите банкови преводи при изтичане на информация от данъчните убежища. Трите страни обявиха, че ще споделят богатата информация за скрити сметки в Сингапур, Британските Вирджински острови, Каймановите острови и островите Кук. Тази информация включва имената на титулярите на сметки в местата - данъчен рай, както и на техните съветници, съобщи АФП.
БГНЕС припомня, че европейските финансови министри се споразумяха преди седмица да упълномощят Еропейската комисията да договори поправки в споразумения с Швейцария, Лихтенщайн, Монако, Андора и Сан Марино за облагане на спестяванията. Дълго отлаганата стъпка означава повече прозрачност за малките държави, които са извън ЕС и са разглеждани като данъчни убежища за богати европейци.














БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване