05/21/13 13:44
(http://www.hsnovini.com/)

2025 седмокласници преразказват “Акулата” на Лев Толстой

2025 седмокласника преразказваха “Акулата” на Лев Толстой

2025 от всички 2124 седмокласници от областта се явиха днес на изпита по Български език и литература.

Кандидат- гимназистите трябваше да се справят със задачи от два модула по време на Националното външно оценяване. В първия те трябваше да решат в рамките на 60 минути тест, а във втория за 90 минути трябваше да преразкажат непознат текст, с който можеха да се запознаят по време на изпита.

Преди започване кандидат- гимназистите бяха стриктно инструктирани от квесторите, за начина на протичане на проверката, след което те разбраха и върху кой изпитен вариант ще се трудят. Темата, която се падна във втората задача, бе преразказ върху “Акулата” на Лев Толстой.

“От няколко години темата се получава по интернет, като 5 минути преди началото на изпита тя е налице, като е засекретена с парола, а точно в часа на изпита, който в случая е 10:00, всяко училище получава паролата, разсекретява темата, след което я разпечатва според броя на явилите се ученици и им я раздава” коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието  Иван Панайотов.

Той допълни, че въпросите от тестовата част ще са повече с отворени отговори, за разлика от предни години, като причината за това е българското образование да се доближи повече до типажа на международните изследвания от типа “Пиза”, които са за ученици, навършили 15 години. Идеята е да има повече въпроси, отговорите на които да не съдържат само възпроизвеждане, а и по- задълбочено познаване на материята.

“Ако седмокласника реши да не се яви, той няма да има текуща оценка за днешния изпит и няма да има право да кандидатства в професионални и профилирани гимназии. Учениците ще получат и отсъствие, тъй като днешния ден се води редовно учебен”, заяви още Панайотов.

Подробности в новините на телевизия Рекординг.

Хасково Новини

Квесторите инструктираха учениците

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Иван Панайотов и дир. на ОУ “Св. Иван Рилски” Стоил Стоилов дадоха старт на изпита в едноименното училище

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване