05/21/13 14:30
(http://www.klassa.bg/)

Американският Конгрес уличи Apple в укриване на данъци

През последните четири години корпорацията Apple е отклонила внасянето на милиарди долари данъци в американската хазна, използвайки мрежа от дъщерни компании в офшорни зони и пропуски в законодателството. Това заключение се съдържа в доклад на Постоянната подкомисия за разследвания към Комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси в Конгреса на САЩ. В документа се подчертава обаче, че Apple не е нарушила закона, съобщава технологичният сайт kaldata.

"Технически действията на компанията не нарушават закона. Въпреки това, подобни действия нарушават духа на закона", отбелязва сенатор Карл Левин, един от авторите на доклада.

Apple притежава три дъщерни компании в Ирландия. Като пример в доклада се посочва една от тях, която няма служители и офис, но в периода 2009 - 2012 г. е отчела печалба в размер на 30 милиарда долара. Друга дъщерна компания на Apple за същия период по документи не е реализирала печалба от продажби в размер на $ 74 милиарда. Тя е плащала данъци само върху една малка част от приходите. Така внесените от нея в бюджета данъци през 2011 г. са били 0,05% от общия обем на приходите. В допълнение към създаването на трите дъщерни компании, които не са резиденти нито в Ирландия, нито в САЩ, което позволява укриване на данъци, Apple е използвала вратички в американското законодателство, като по този начин за периода 2009 -2012 г. е избегнала плащането на данъци в размер на 44 милиарда щатски долара. "Подобна практика на използване на множество чуждестранни филиали без физическо присъствие е безпрецедентно", се казва в документа.

Експерти смятат, че тази ситуация трябва да бъде стимул за преразглеждането на съществуващите закони. Сенаторите се надяват да "затворят вратичките, за да върнат паричните потоци в хазната". В доклада се споменава също така, че към подобни схеми са прибягвали и други големи компании като Microsoft и Hewlett-Packard.

Представители на Apple от своя страна заявиха, че "корпорацията не е използвала и не възнамерява в бъдеще да използва каквито и да било данъчни трикове".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване