05/21/13 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

Аржентинският диктатор отнася в гроба тайните за безследно изчезналите

Франс прес

Бившият диктатор Хорхе Видела, превърнал по време на аржентинската военна хунта от 1976 до 1981 г. отвличането на политически противници в системна държавна политика, почина без да разкрие тайните около безследно изчезване на хора, травмирали поколения аржентинци.

На 87 години Видела завърши дните си в килията, където излежаваше присъда доживотен затвор за престъпленията, извършени от тираничния му режим.

Той идва на власт през март 1976 г. с безкръвен държавен преврат, свалил правителството на Исабел Перон, за да установи железен режим. Според хуманитарни организации при репресиите на режима са изчезнали безследно около 30 000 души, чиито тленни останки не са открити до ден днешен.

Същите организации твърдят, че в този период от родителите им са били отвлечени около 500 деца, дадени впоследствие за осиновяване на висши кадри и приближени на хунтата. Досега са разпознати и открити едва 108 от тях, посочва организацията “Бабите от площад Май”.

Със смъртта на Видела много тайни от онези зловещи времена изчезват, а някои съдебни дела ще пострадат значително и дори са застрашени от прекратяване.

Бившият диктатор неотдавна беше съден в процеса за Плана “Кондор” - мрежа за репресиране на опоненти, създадена от военните диктатури в Южна Америка през 70-те и 80-те години на миналия век.

Процесът ще продължи с делата срещу останалите подсъдими, каза за АФП прокурорът Мигел Осорио, но “от 106-те дела от този процес 44 няма да могат да продължат, тъй като Видела беше единствен обвиняем по тях”, посочва неправителствената организация Център за правни и обществени изследвания.

Освен това Видела беше обект на още девет правни процедури, които остават висящи, казват от организацията.

След като в петък той почина, Аржентина в един глас заклейми човека, въплъщавал диктатурата, който така и не показа каквито и да било угризения. Обществеността обаче е разочарована от забравата, в която може да потъне въпросът за изчезналите хора и откраднатите деца.

В събота бившият съдия Леон Арсланян, участвал през 1985 г. в делото, което доведе до първата присъда доживотен затвор срещу Видела, изрази съжаление, че бившият диктатор “е отнесъл в гроба тайните за всяка от военните операции на хунтата и за участта на изчезналите”.

“Въоръжените сили организираха това много подробно, с отделни етапи и разпределение на функциите и задачите”, като всичко беше документирано, твърди бившият съдия пред радио “Митре”.

Няколко организации, като емблематичната “Майките от площад Май” или хуманитарната организация “Синове на изчезнали”, предупредиха за опасността от забвение и призоваха да се сложи край на дългогодишния пакт за мълчание между стотиците бивши военни, изправени пред аржентинското правосъдие.

Истината трябва да излезе наяве, за да могат майките да получат тленните останки на децата си”, заяви в комюнике организацията “Синове на изчезнали”.

В книга с интервюта, публикувана през 2012 г., Хорхе Видела наруши този “обет за мълчание”, описвайки за първи път метода, използван за репресиране на противниците му.

Бившият диктатор оправда изтезанията и изчезването на хора: “Трябваше да отстраним между седем и осем хиляди души. Знаехме, че цената е такава, но нямахме друг изход, защото искахме да спечелим войната с подривните елементи”.

В годините на диктатурата на територията на цяла Аржентина е имало 350 тайни лагери за мъчения и избиване на хора, като печално известното Висше военноморско училище по механика в Буенос Айрес.

Като глава на диктатурата, бившият генерал има две присъди доживотен затвор за престъпления срещу човечеството и 50 години затвор за кражбата на бебета на опозиционери.

Видела няма да бъде погребан с военни почести, тъй ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване