05/21/13 21:07
(http://e-vestnik.bg/)

Бивш министър ще възстановява Сирия

Асошиейтед прес

Шестчленен екип, оглавяван от бившия председател на сирийската агенция за държавно планиране Абдала Дардари изготвя подробен план за следвоенно възстановяване въпреки, че гражданската война продължава да бушува и не й се вижда краят.

Общата американско-руска инициатива да се организират преговори за мирен преход между сирийската политическа опозиция и представители на режима на президента Башар ал Асад направи работата на този екип още по-неотложна.

В необичайно интервю получилият образование в САЩ икономист Абдала Дардари заяви за Асошиейтед прес, че продължаващите повече от две години боеве са стрували на Сирия най-малко 60 милиарда долара и са причинили рухване на изключително важната петролна индустрия. Една четвърт от жилищата са разрушени или сериозно повредени, а здравната система до голяма степен е срината.

Сега, казва той, сирийците трябва да са готови да се заемат с възстановяване на икономиката, когато приключат боевете. По думите му неговият екип е затрупан с молби за възстановителен план в подкрепа на американско-руската инициатива, защото има макар и малък шанс тя да се увенчае с успех.

“Виждам искрица надежда”, каза Дардари, който сега работи за базираната в Бейрут Икономическа и социална комисия за Западна Азия към ООН (ИСКЗА). “Сякаш има по-голяма готовност за политически компромис от различните групи в опозицията и от представители в правителството”.

По-рано този месец САЩ и Русия се споразумяха да опитат заедно да накарат сирийската политическа опозиция и представители на режима на Асад да преговарят за политически преход в Сирия. Международна конференция, която вероятно ще се състои през юни, ще помогне за започване на разговорите.

Въпреки силната скептичност инициативата, обявена от държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския министър на външните работи Сергей Лавров миналата седмица в Москва, е първата сериозна стъпка от година за прекратяване на сирийската гражданска война, отнела живота на над 70 000 души и принудила над 5 милиона да напуснат домовете си.

Позициите на двете страни остават доста раздалечени по условията на преговорите. Опозицията настоява, че Асад първо трябва да се оттегли, а режимът не е склонен да се ангажира с прекратяване на огъня с отворен край. И двете страни казват, че искат да узнаят повече за дневния ред и участниците, преди да се съгласят на преговори.

Планът на Дардари, наречен Национален дневен ред за бъдещето на Сирия, се изработва с презумпцията, че конфликтът, който продължава трета година, ще приключи до 2015 г. и Сирия ще остане териториално единна с централна власт в Дамаск, без значение кой ще управлява.

“Дали това е възможно? Ако човек погледне днешната ситуация, веднага ще каже: не, не е възможно”, каза Дардари. “Въпреки това смятам, че човешките загуби и разрушенията с катастрофални размери трябва да поставят под достатъчно голям морален натиск страните в този конфликт - и отвътре, и отвън, защото това се превърна във война с подставени лица - за да се замислят сериозно за политически компромис”.

Ужасяващата гражданска война в Сирия, в която правителството разчита силно на въздушна мощ, за да смаже бунтовниците, разруши градове и срина цели жилищни блокове. Многовековни пазари и археологически съкровища - някога сериозна туристическа забележителност и източник на приходи - бяха разрушени от пожари и стрелба в градове като Алепо и Хомс - неповторима глава от историята, заличена само за няколко часа боеве.

Заводи, петролопроводи, училища, болници, джамии и църкви са системно разрушени.

Сраженията опустошиха сирийската икономика, спряха петролния износ и унищожиха голяма част от преработвателната промишленост и инфраструктурата.

Дълбокото разделение сред ...

Публикувана на 05/21/13 21:07 http://e-vestnik.bg/17668/bivsh-ministar-shte-vazstanovyava-siriya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване