05/21/13 16:07
(http://www.klassa.bg/)

Бундесбанк очаква ускоряване ръста на германската икономика през второто тримесечие


Бундесбанк очаква за настоящото (второ) тримесечие "засилване на немския икономически растеж". Банката посочи, че германската икономика не само ще "хване позитивния ефект" от възстановяване на строителния сектор след тежките зимни условия в страната, но и "значителното повишение на новите индустриални поръчки след слабото начало на годината". И това генерира надежда, че ще има повишение на износа и на инвестициите за оборудване - двата традиционни генератора за растеж на икономиката на страната. Преди дни промишлените поръчки изненадаха финансовите пазари, отбелязвайки солиден растеж от 2,2% на месечна база при прогнози за спад с 0,5%.

Оповестените наскоро данни показаха, че Германия е единствената основна икономика от еврозоната, която отбеляза растеж през първото тримесечие на годината, макар и с едва 0,1%, след спад с 0,6% за 2012-а година. В същото време БВП на еврозоната се понижи с 0,2%, отбелязвайки „свиване” на икономиката на региона за шесто поредно тримесечие.

Но Бундесбанк същевременно отново подчерта, че кризата в еврозоната продължава да представлява значителен риск. В светлината на незавидното икономическо положение в значителна част от еврозоната, както и проблемите, свързани със суверенната дългова криза, рисковете за икономиката като цяло остават високи, се посочва в месечни доклад на Германската централна банка.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване