05/21/13 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Европарламентът иска активизиране събирането на укрити данъци


Евродепутатите настояват правителствата да приемат инструменти за ограничаването на данъчните убежища, да затворят „вратичките“ за избягване на данъци и да противодействат на агресивното данъчно планиране. Това се казва в резолюция, гласувана от Европарламента във вторник. В нея се препоръчва страните членки да се обединят и до 2020 г. да намалят наполовина пропастта от 1 трилион евро несъбрани данъци годишно.

Втори проект за резолюция, също гласувана във вторник, се фокусира върху другите ползи за държавите членки от по-добрата координация на данъчните им системи. „Мащабите на трансграничните данъчни измами са скандални и едностранните мерки не са достатъчно противодействие“, заяви Мойца Клева Кекуш, докладчик за укриването на данъци. „Имаме нужда от обща платформа за обмен на данъчна информация през следващите години, както и данъчни системи, които да допринасят за икономическия растеж“, заяви Илдико Гал-Пелц, докладчик за годишния доклад за данъчното облагане.

Борбата с данъчните измами и избягването на облагане изисква от страните членки да се обединят около общи критерии за ясно дефиниране на понятието „данъчно убежище“ и да изготвят общ черен списък.

Европейски средства не бива да достигат до компании, които нарушават изискванията на ЕС, а на всеки конкурс за обществена поръчка е необходима проверка за минали данъчни нарушения. Властите трябва да могат да прекратяват договорите, ако изпълнителят последователно нарушава данъчните си задължения, става ясно от текста. За да се справят с данъчните измами, страните членки трябва да използват и данните за моторни превозни средства, земи и яхти, анонимни сигнали за корупция и журналистически източници.

Тъй като данъците не се управляват на ниво ЕС, ще бъде задължение на страните членки да усилят борбата срещу измамите. Депутатите в ЕП ще работят заедно с тях, за да хармонизират системите, да ограничат пренасочването на печалбите към убежищата и да подобрят проверката на митнически и данъчни данни за измами с ДДС.

С цел увеличаването на потенциала за икономически растеж на ЕС и минимализирането на вредната данъчна конкуренция, в резолюцията за годишния доклад за данъчното облагане, депутатите предлагат да се въведе система „данъчна змия“, улесняваща координацията в ЕС и предоставяща информация за намаленията и увеличенията в данъчната структура във всяка държава.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване