05/21/13 15:39
(http://www.klassa.bg/)

Зрелостниците писаха по „Заточеници” на Яворов

„Изгубената родина" в стихотворението „Заточеници" на Пейо Яворов.

Това е темата на 41-вата задача, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение или есе на матурата по български език и литература. За втора година на един и същи ден се провеждат освен матурите и приемните изпити след 7-ми клас по български език и литература.

Седмокласниците писаха преразказ на произведението «Акулата» на Лев Толстой. Изпитът за зрелостниците започна в 8:00 часа, а този за 7 клас- в 10:00 часа.

Изпитният вариант на държавния зрелостен изпит беше изтеглен в 4:15 ч. тази сутрин в присъствието на просветния министър Николай Милошев.

Той категорично отрече твърденията темата на дванайсетокласниците да е изтекла в ранните часове на деня.

"Това, което днес е изтекло, аз не съм го видял, показва, че Яворов го има, произведението го няма. Защо днес, когато децата ни са на матура, основният проблем, за който говорим, е чисто съдебен, чисто прокурорски, чисто следователски?", добави Милошев.

Зам.-министърът на образованието Мариана Банчева посочи като гарант за провеждането на изпитите министър Милошев.

"Трябва да имаме малко повече доверие в това дали министърът, зам.-министърът на образованието не могат да бъдат достатъчни гаранти за това, което се случва. Защото ние, ако не вярваме в институциите и в хората, които ги представляват, никога няма да намерим аргументи, с които да убедим хората в това да бъдат сигурни", каза още Банчева.

Седмокласници пред столични училища бяха доволни от Вариант 2, който се падна на приемния изпит. Те обясниха, че "Акулата" от Лев Толстой им се е сторило по-лесно от разказа, паднал се миналата година.

Главният експерт по български език и литература в образователното министерство Милена Иванова категорично отхвърли твърденията за изтичане на информация в интернет, че на зрелостниците ще се падне да пишат именно по произведение на Пейо Яворов.

„Естествено, ограничен е броят на авторите в учебната програма и няма как този или онзи, който пуска информация в интернет, да не уцели автора. Но за мен това не е въпрос, който да коментирам. Ясно е за всички, че изпитните компоненти са засекретени и през нощта сме генерирали изпитния вариант и няма как нещо да е изтекло", каза Иванова.

Критериите, по които се оценява аргументативният текст, не са променяни вече шест години. Учениците могат да изберат един от двата жанра - интерпретативно съчинение или есе. Когато зрелостникът е показал владеене и прилагане на книжовно езиковите норми, получава осем от 30 точки, 12 точки - когато е демонстрирал възможности за изграждане на текст, а останалите 10 точки са различи според избрания жанр.

Зрелостниците могат да се подготвят за матурата по български език и литература, без да са ходили на частни уроци, при условие че в дванадесетте години в училище са придобивали знания и са изграждали фундаментални умения, каза Иванова. Тя посочи, че първите въпроси от матурата, свързани с езиковите норми, са базирани на знания, които учениците трябва да придобият до осми клас. Другата група въпроси, касаещи литературата, са основни и всеки един ученик би могъл да се подготви по тях. Следващите пък са свързани с умението за извличане на информация от текст и според Иванова децата са ги формирали през годините. Последният - 42-ри въпрос, по който зрелостниците избират между интерпретативен текст и есе, ако умеят да обвържат проблема с това, което ни заобикаля, изложат гледната си точка, ще изкарат изпита, каза още главният експерт в МОМН.

Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7-ми клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно. Тонка Атанасова, помощник директор на 133-то СОУ обясни, че за разлика от зрелостниците, седмокласниците трябва да пишат със син химикал.

На 23 май от 8.00 ч. е втората матура по избор за 12 клас, а от 10.00 ч. - външното оценяване по математика след 7-ми клас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване