05/21/13 11:46
(http://www.klassa.bg/)

Над 90 са вече жертвите на торнадото в Оклахома, поне 20 от тях са деца

Загиналите от торнадото, поразило предградия на Оклахома сити са 91, най-малко 20 от тях са деца, предаде Си Ен Ен. Една от сринатите до земята постройки е началното училище в градчето Мур, под останките на което може да има още ученици. Ранените са над 200 души. Повредени са електро и водните съоръжения. В целия щат е въведено извънредно положение.
Президентът на САЩ Барак Обама нарече случилото се катастрофа и нареди федерална помощ за местните власти.
В щата Оклахома торнада удрят всяка пролет. Тази година периметърът на бурята бе повече от един километър, а скоростта на вятъра достигна 321км/час. При преминаването й са възникнали и много пожари.
По скалата, измерваща силата на турнадата Фудзити, бурята, разразила се в понеделник в Оклахома е била близка до максимума - EF-4. Торнадо с подобна сила може да разруши и укрепени стени.
През 1999 г. градчето Мур с 55 000 жители бе мишена на изключително силен ураган, но местни жители смятат, че сегашните поражения от торнадото са още по-големи.
От природната стихия бяха засегнати и щатите Айова и Канзас.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване