05/21/13 23:50
(http://www.klassa.bg/)

Нова книга разкрива: Паисий имал свой личен печат


Авторът на "История славянобългарска" е имал свой печат , различен от от популярните през Възраждането лични печати. Това установява авторката Екатерина Бояджиева в "Паисий Хилендарски. Пътят на неговия живот" (изд. "Арс Милениум МММ"). Печатът на Паисий му е със сложна хералдика. Кръгъл е, обрамчен с орел с разперени крила над неговите инициали, а централното поле е оформено като кръгъл щит, разделен на четири. В тези полета са изобразени Свещеният Граал, кръст, небосвод с три звезди и накрая птицата феникс. Историчката разчита така посланието му: "С вяра в Христа, в служба на Църквата и под небесната закрила на Светата троица, работя за възраждането на българския дух и държавност".
Дългогодишните занимания по темата са позволили на Бояджиева да извлече максимума от оскъдните съхранени факти и свидетелства за житието на великия Паисий. Най-важни са неговите признания в самата му "История славянобългарска": "Положих много труд за две години да събирам по малко от много истории... и в "немска земля" повече с това намерение ходих...".
Изданието е резултат от всеобхватно проучване живота на Паисий.  Тож представлява опит за изграждане на по-пълна представа за неговата личност. Автентичният документален материал, събран от Екатерина Бояджиева, дава възможност на любознателния читател да навлезе в дебрите на познанието и да обогати в съзнанието си образа на просветителя - пионер, без чието дело и историята, и литературата на България нямаше да бъдат такива, каквито ги познаваме.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване