05/21/13 17:12
(http://www.hsnovini.com/)

Обновяват центъра на Хасково за 4,9 милиона лева

Центърът на Хасково ще бъде обновен по проект за подобряване на парковата среда и пешеходните зони за близо 4,9 милиона лева. Парите са осигурени по Оперативна програма “Регионално развитие”. След реализирането на проекта жителите и гостите на града ще могат да видят ново и различно озеленяване, което досега не е показвано в областния град.

Кметът на общината Георги Иванов вчера подписа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството договор по схема “Зелена и достъпна градска среда”. 5 процента от общата стойност е участието на общината по проекта, уточни инж. Нели Станева, зам.кмет на община Хасково. 

“Проектът предвижда  цялостна реконструкция на останалата част от центъра на Хасково, която не можахме да реализираме със собствени средства в предишния период, когато реконструирахме  частта от театъра до ЦУМ  включително”, сподели главният архитект на общината Кремена Цонева.

Разработката обхваща площ от 30 дка. Предстои да бъдат реконструирани и благоустроени площадите „Общински” и „Свобода”, пространството пред Читалище “Заря”, теренът северно от читалището и улица „Сан Стефано” до паметника на Капитан Петко войвода.

С нови настилки ще бъде оформен центъра. Предвижда се цялостна реконструкция на зелените площи в участъка между областен съвет и общината. Ще бъдат запазени всички дървесни видове по пешеходните зони, които са в добро състояние. Предвиждат се много нови видове цветя и храсти. Зелените площи ще бъдат обновени с водопади от цветя, магнолии, декоративни форми на кедър и различни видове храсти. Ще бъдат подменени и осветителните тела, уточни началник отдел “Екология” към общинска администрация Венета Тенчева.

По проекта ще бъде изградена и нова детска площадка до паметника на Капитан Петко войвода и цялостна реконструкция на подземната комуникация в центъра на града.

Предстои да се обявят обществените поръчки по проекта, като това е първата му част. Втория етап предвижда реконструкция на улиците и подходите към този район на центъра на Хасково.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

 

 

 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване