05/21/13 13:22
(http://www.klassa.bg/)

Словения продава 15 големи държавни компании


Словения стартира през септември програма за приватизация на редица държавни предприятия. Това заяви словенският финансов министър Юрош Куфер, съобщи БНР. Така малката страна-членка на еврозоната ще се опита да избегне международна спешна финансова помощ - подобна на “спасителните програми” за Гърция, Португалия, Ирландия, Испания и Кипър - които обаче изискват редица финансови рестрикции.

Правителството на страната представи списък от 15 големи държавни компании, които да бъдат предложени за продажба в опит да бъдат повишени държавните приходи. Стремежът е и да се подобри корпоративното управление на “боледуващата” държавна икономика, контролираща около 50% от водещите фирми в страната.

Фирмите, влизащи в списъка за приватизация, включват втората по големина словенска банка Nova KBM, най-големия телекомуникационен оператор в страната Telekom, летището в столицата Любляна и националния въздухоплавателен превозвач Adria Airways.

Според финансовия министър на Словения процесът на раздържавяване ще продължи две до три тримесечия, но той отказа да коментира, кои компании ще бъдат предложени първи "на тезгяха" за продажба. Според анализатори, чрез програмата за приватизация ще бъдат събрани до 750 млн. евро.

Финансовите пазари обаче продължават да се опасяват, че Словения ще бъде принудена да потърси спешна финансова помощ от еврозоната и МВФ с оглед проблемния банков сектор в страната, който държи т.нар. "лоши" кредити (необслужвани кредити) за около 7 млрд. евро.

В края на миналата седмица, международната рейтингова агенция Fitch понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг в чужда валута на Словения от „А“ до "ВВВ+" и предупреди, че може да има ново понижение на рейтинга.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване