05/21/13 11:37
(http://offnews.bg)

Специалисти доказаха, че Skype може да бъде следен

Интернет гурута доказаха, че Skype се подслушва

Група от програмисти доказаха, че програмата Skype не е защитена и разговорите по нея могат да бъдат проследявани.

Програмисти от сайта за ИТ-новини Arstechnica (Аrs) и разработчикът в областта на информацията в Интернет пространството Ашкан Солтани направиха тест за сигурността на Скайп. 

За това специално са създадени 4 интернет страници. Две от тези страници са изпратени като линк в скайп съобщение

Един от тези изпратени сайтове е с HTTP мрежов протокол – това означава, че даденият сайт няма защита на данните и всеки заинтересован може да има достъп до тях. Вторият сайт, който е изпратен, е с мрежов протокол HTTPS – това означава, че информацията в сайта е защитена. Такъв мрежов протокол имат Facebook и Twitter. 

След като двата от общо 4-те сайта са изпратени като съобщение в скайп, експериментаторите са видели историята на това кой е влизал в сайтовете. Това е така нареченият IP лог – списък с всички IP адреси, които са били в сайта. В списъка и на двата сайта се появил един и същ адрес  - 65.52.100.214, който се оказал, че принадлежи на Microsoft Corporation. Това лесно може да проверите ТУК.

Този резултат доказва няколко неща – не само, че Майкрософт следи чатовете като криптиран текст, а ги следи като вече четлив за човек текст, като ботовете (компютърен изкуствен интелект)  на Майкрософт отварят и сайтовете, които са изпращани като линк.

Въпреки това доказателство, не би трябвало да се изненадваме. Спекулации за това има отдавна, а в договора за ползване, на който всеки се съгласява, когато инсталира Скайп, пише, че е “възможно да се сканират съобщенията и смс-ите”.

От теста става ясно, не че “може/е възможно”, ами, че проследяването се случва с всяко едно наше съобщение. Разбира се, никой не стои да гледа нашите съобщения непрекъснато, но този тест показва постоянният мониторинг оказван от Майкрософт.

Статията "Специалисти доказаха, че Skype може да бъде следен" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване