05/22/13 14:03
(http://www.klassa.bg/)

В Германия предлагат да се забранят символите на ГДР

Консерваторите в Германия предложиха да се забрани символиката на ГДР, пише в.“Берлинер Моргенпост“, цитиран от Интерфакс. Инициативата бе изложена от Фолкер Каудер, председател на парламентарната фракция на съюза ХДС/ХСС, който е част от управляващата коалиция. По думите му трябва да се въведе наказателна отговорност за публично използване на символите на бившата комунистическа държава.
Партньорът в коалицията на Ангела Меркел либералната Партия на свободните демократи СвДП дори смята законът да е още по-суров, отбелязвайки, че отношението към ГДР в съвременна Германия е прекалено снизходително.
Повод за възраждане на темата бе шествие на бивши военни от „Националната народна армия“, облечени в униформи на ГДР и ЩАЗИ с някогашни знамена и оръжие, което те организираха по повод 9 май в един от парковете на Берлин, където е паметникът на съветската армия-освободителка. Управляващите сметнаха това за провокация и обругаване на паметта на жертвите в ГДР. Германските консерватори дават за пример Унгария, Латвия и Чехия, където комунистическите символи са забранени наравно с нацистките.
Организацията „Национална народна армия“, която смята за своя мисия да съхранява традициите на армията на ГДР е легално призната в Германия и се ползва с данъчни облекчения.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване