05/22/13 08:09
(http://www.klassa.bg/)

В Русия: До три години затвор за богохулство

Държавната дума - долната камара на руския парламент, прие на второ четене изменения в Наказателния кодекс, предвиждащи по-строга отговорност за обида на религиозните чувства на вярващите. Наказанията са до три години лишаване от свобода, предаде ИТАР-ТАСС.

ДПА уточнява, че прокарването на законопроекта е в отговор на протестната акция на пънк-групата "Пуси райът" в московската катедрала "Христос Спасител" миналата година, по време на която младите жени "се помолиха" Бог да избави Русия от Путин.

Две от членките на групата бяха осъдени на две години затвор в наказателна колония.

Обвиненията срещу тях в "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза", бяха разкритикувани от САЩ, ЕС и правозащитни организации.

Сегашните изменения предлагат нова редакция на член 148 от Наказателния кодекс на Руската федерация, като въвеждат отговорност "за публични действия, изразяващи явно неуважение към обществото и извършвани с цел обида на религиозните чувства на вярващите" във вид на глоба в размер до 300 хил. рубли или задължителен труд до 240 часа, или принудителен труд за 1 година, както и възможно лишаване от свобода за срок от една година.

Ако подобно деяние се извърши в места, специално предназначени за богослужение, размерът на глобата нараства до 500 хил. рубли, на задължителния труд - до 480 часа, на принудителния труд - до три години, на затвора - също до три години.

Засилват се и санкциите за незаконно възпрепятстване на дейността на религиозните организации от сегашните 80 хил. рубли глоба до 300 хил. рубли.

Критиците на измененията посочват, че те ще дадат на одобрените от властите религиозни организации защита, каквато други нямат, и ще размият границата между църквата и държавата при управлението на президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.















ИТАР-ТАСС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване