05/22/13 15:49
(http://www.klassa.bg/)

Депутати: Три мерки могат да спрат покачването на цените на тока


Служебното правителство и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са подготвили законодателни промени, с които да се промени ценообразуването в електроенергетиката. Това съобщи служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев в парламента по време на изслушване за състоянието на енергетиката. Обсъжданията бяха насочени основно и към начините за задържане на същите нива на цените на тока от 1 юли.

Една от промените, по които се работи, е т. нар. “такса пренос” да се фиксира като постоянна величина, а не да зависи от количеството енергия, каза министър Василев в отговор на същото предложение от депутата от БСП Янаки Стоилов. Преди това ще се огледа доколко са реални разходите за поддръжка на електроенергийната система, а нереалните да отпаднат от базата, уточни Василев. Важно за износа е, че добавките за зелена и кафява енергия в закона се начисляват върху преноса, а не върху потреблението. "Ще ви помолим бързо това да се смени и да се отпуши износът", посочи служебният министър пред депутатите. Това пък би могло да е втората мярка за „удържане“ на цените на електроенергията.

Третата мярка, лансирана от няколко дни, е да има две тарифи на консумираната от потребителите електроенергия – не само нощна и дневна, но и според размера й. Второто значи, че до определено количество консумиран ток ще се плаща по-ниска цена.

Служебното правителство води преговори с Турция за увеличаване на износа на ток до 366 мегавата, коментира от своя страна пред депутатие служебният премиерът Марин Райков при изслушването в парламента.

Председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова пък заяви, че е наложителна промяна на схемата на изкупуването на “зелената” енергия, т.е. произведената от слънчеви и вятърни паркове. Харитонова изказа опасения, че при сегашния модел, съгласно Закона за енергетиката, крайната цена на тока трябва да отрази увеличение от 11 на 34 лева за “зелената” енергия. Шефката на ДКЕВР предложи да бъде разработен нов вариант, при който енергийната система да се раздели на свободен и регулиран пазар, който да купува процент от скъпите енергии.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване