05/22/13 12:41
(http://www.klassa.bg/)

Крайната десница във Франция отдаде почит на писателя-историк, който се самоуби заради еднополовите бракове

Лидерът на Националния фронт във Франция Марин льо Пен определи като „политически акт“ самоубийството, което извърши зрелищно в парижката катедрала Нотр Дам историкът и писател с крайнодесни убеждения Доминик Венер, като му засвидетелства уважението си , предаде Би Би Си. По думите на Льо Пен той е искал „да събуди народа на Франция“.
В своя блог, малко преди да сложи край на живота си, известният интелектуалец критикува новия закон за еднополовите бракове и пише, че е „дошло времето действията да последват думите“.
Бруно Голниш, също член на Националния фронт, каза пред АФП, че драматичното действие на Венер е протест срещу „разрушаването на френското общество“.
78-годишният Венер се застреля в гърлото до главния олтар на прочутата катедрала във вторник следобед пред очите на 1500 посетители.
Полицията съобщи, че той не е казал нищо преди фаталния изстрел. До тялото е имало писмо, но тя отказа да го разгласи.
Венер е бивш член на Тайната военна организация, която бе против независимостта на Алжир и направи опит да убие президента Шарл де Гол, отбелязва Би Би Си. .
Няма спомен някой да се самоубивал в катедралата, която е на 850 г. Имало е случая на хора, които са се хвърляли от двете кули на църквата, каза управителят на Нотр Дам монсеньор Патрик Жакуин. .

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване