05/22/13 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

След потопа

Волен Сидеров. Снимка: от тв екрана

Волен Сидеров показа, че е лидер, който може внимателно да регулира емоционалното послание към избирателите. Тоест, когато иска може да е добър, а когато иска, може да е лош.

Когато е в слаба позиция и бързо иска да набере популярност е гневен, шумен, генерира скандал след скандал.

Така беше, когато социологическите проучвания му даваха резултат под чертата, преди зимните бунтове.

От зимните бунтове спечели „Атака“, защото  логичният изразител на тези настроения БСП е поразен от тежка криза и нито може да формулира анализ, нито да предложи разумни решения на проблемите.

„Белене“ е името на нова криза, не на ново решение.

Тоест, „Атака“ е диагнозата на БСП.

Когато  преди изборите Сидеров доби увереност, че влиза в парламента (програма минимум), той стана благ, разумен, консенсусен и работеше за „мекия“ електорат.

И хората се поддадоха. Чувах реплики:

„Волен доста се е очовечил.“;

Поне двама от приятелите ми гласуваха за „Атака“, с аргументите:

„Волен ще им разкаже играта на всички“, Н. 43 год, лекар;
„Атака още не се е проваляла в управлението“, А, 37 год. IT специалист;

„Атака“ е силният играч в този парламент и, бъдете сигурни, Сидеров няма да пропусне нито една възможност да прибира дивиденти.

Защо?

Защото в момента „Атака“ е незаобиколим фактор в българския парламент.

Първо, от него зависи парламентарното мнозинство за съставяне на правителство и съгласието му ще бъде изтъргувано възможно най-скъпо.

Играта на „иди ми – дойди ми“ прави почти неконтролируем кворума в пленарна зала и Сидеров ще му дърпа шалтера толкова пъти, колкото смята, че му е изгодно.

Второ, Сидеров е единственият, който може да помогне на опозицията в лицето на обидения Борисов да вземе реванш, от който бившият премиер има отчаяна нужда. И Борисов ще се опита да надцака БСП и ДПС в офертите си към „Атака“ , ставайки съучастник на Сидеров в саботирането на дейността на парламента и на парламентаризма въобще.

Но кога ли Борисов се е вълнувал от здравето на парламентаризма.

Трето, „Атака“ е единственият печеливш от възможно разпадане на Парламента и от нови предсрочни избори. След такива избори е напълно възможно „Атака“ да стане първа парламентарна сила, така че няма закъде да се бърза, времето през следващите месеци работи за тях.

А и бедните, гневни, искащи незабавно по 1000 лева минимална заплата и вярващи в заговори гласоподаватели на „Атака“, никъде не са изчезнали. Проблемите от миналата зима не са решени, а само се задълбочават. Нарастващата демагогия, популизмът и сделките под масата в политическия живот само ще увеличават броя на недоволните.

От блога Бели байтове за черни дни

Публикувана на 05/22/13 22:39 http://e-vestnik.bg/17679/sled-potopa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване