05/22/13 17:01
(http://www.klassa.bg/)

Сложете ред в обществените поръчки!

На всяка обществена поръчка се пада по едно нарушение. Това шокиращо признание е залегнало в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, приет от Министерския съвет. Новина в това, че има нарушения, няма. Отдавна е известно, че процедурите по обществените поръчки у нас масово и системно се нарушават. Както и че те са най-широките портали за корупция у нас. Факт е, обаче, че досега се споменаваше за 60-70% нарушения. И за първи път за почти 100%!
За нарушенията в обществените поръчки пишат всички - като започнем от контролните органи, минем плавно през един друг, сравнително новосъздаден орган за борба с корупцията в обществените поръчки - БОРКОР и стигнем до Европейската комисия, която във всеки свой доклад подчертава проблема с поръчките у нас. И периодично ни налага финансови корекции. От този контрол нещата не се оправят. Даже напротив. Влошават се.
Този проблем струва на бюджета 4 милиарда лева годишно. Толкова са парите, които се въртят в обществени поръчки у нас, по данни на официалните институции.
Както и да го погледнем, това са сериозни средства, които биха могли да подпомогнат българския бизнес, който, ако не трябваше да бута пари под масата и да чака с месеци да си получи плащанията, нямаше да е наврян в ъгъла, както сега. А вероятно щеше да осигурява повече работни места и по-високи заплати.
Затова, политиците, които твърдят, че ще правят правителство на експерти, е добре да започнат с обществените поръчки. Да подпишат един пакт, че централите и политиците няма да нареждат на държавните институции кой да печели поръчките, да въведат стриктно спазване на правилата и да дадат шанс на едно справедливо състезание, което да се печели от най-добрите, а не от най-послушните и най-щедрите.
Досега бяха известни процентът на комисионните, начините по които се печелят, и хората, които ги печелят. Както и другите хора, които взимат парите. Но не беше известно някой висши държавен служител да е осъден за това, че по престъпен начин прибира сериозни рушвети. Нито пък някой политик да е отишъл в затвора за това, че е уреждал поръчки с пари на данъкоплатеца и с мисълта за своя джоб. Което поставя въпроса: за какво служи подслушването в държавата? За рекет?
Затова: Започнете с обществените поръчки!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване