05/25/13 08:01
(http://www.klassa.bg/)

Кристин Лагард не бе обвинена по „Делото Бернар Тапи”, остава само свидетел

Съдът на Републиката във Франция не повдигна обвинения срещу изпълнителния директор на МВФ Кристин Лагард за неправомерно изразходване на бюджетни средства по „Делото Бернар Тапи”, предаде АФП. След двудневни изслушвания на 23 и 24 май, съдът, който се занимава с разследване на престъпления на членове на правителството,  остави Лагард като асистиран свидетел, сваляйки от нея всички подозрения.
Бившият финансов министър на Франция бе заподозряна, че е ощетила държавата с голяма сума, улеснявайки изплащането на компенсация на близкия до президента Никола Саркози бизнесмен Бернар Тапи по сделката с продажбата на Adidas през 1993 г. Тапи обвини в машинации имащата държавен дял банка Credit Lyonnais, която участваше в процедурата по продажба. След дълги спорове Лагард, министър на финансите и икономиката през 2007 г., помогна косвено на Тапи, разпореждайки случаят да отиде на арбитраж. На следващата година съдът излезе с решение държавата да изплати на бизнесмена огромна компенсация – 240 млн. евро за понесени загуби, плюс 100 милиона евро лихви и 45 милиона евро за морална щета.
Опозиционната тогава Социалистическа партия обвини управляващите в оказване на натиск върху съда.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване