05/25/13 05:26
(http://offnews.bg)

Протест срещу ГМО в София и Велико Търново

Протест серщу ГМО в София и В. Търново

Днес от 14 часа ще се проведат протестни шествия срещу ГМО. Демонстрации ще има в София и Велико Търново.

“Време е да си върнем храната. Време е за марш срещу Монсанто”, гласи призивът за протеста.

Във Велико Търново шествието ще тръгне от Европейския център към сградата на общината, а в София – от площад “Независимост” към Министерството на земеделието и храните и към това на околната среда и водите.

Във флаерите, огласяващи предстоящия протест, организаторите обясняват защо излизат на марш: “За да защитим храната си; за да подкрепим малките стопанства; за да разпространим информация за опасностите от генетично модифицираните храни; за да попеляризираме органични решения; за да покажем нередните отношения между големия бизнес и правителствата; за да наложим отчетност на тези, отговорни за корупцията”.

Американската компания “Монсанто” е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Царевицата МОН 810 на американския гигант “Монсанто” е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС.

Другата е картофа Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте. Осем страни от ЕС – България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша – поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от две ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.

През януари 2013 година Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на генно модифицирани организми в рамките на Евросъюза до края на своя мандат през 2014 година и да преговаря по въпроса със страните членки.

Статията "Протест срещу ГМО в София и Велико Търново" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване