05/25/13 16:49
(http://www.klassa.bg/)

Седем града и 4000 села у нас са без аптека

В седем града и повече от 4000 села в България няма аптека, което оставя над един милион българи без достъп до лекарства. Това става ясно от данни на Фармацевтичния съюз, цитирани от btvnews. Тези хора пътуват до съседни селища, за да се снабдяват с медикаменти.

В списъка попада град Клисура с население от около 1100 души. От Фармацевтичния съюз обясняват, че малките населени места не са привлекателни за аптекарския бизнес, тъй като за 2/3 от оборота с лекарства по Здравна каса няма надценка, а с останалите продажби няма как да оцелеят.

„Държавата не се грижи да има лекарствено снабдяване във всички населени места. Допълнително, създавайки пряка, дивашка конкуренция в цените, това създава условия в малки населени места да не могат да съществуват аптеки,” коментира пред bTV магистър-фармацевтът Антон Вълев.

Преди месец Омбудсмана на Република България Константин Пенчев препоръча на държавата да вземе спешни мерки за решаване на проблема. От Фармацевтичния съюз предлагат всяка трета аптека на един собственик задължително да е в малко селище, а всяка четвърта - да е денонощна.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване