05/25/13 09:07
(http://e-vestnik.bg/)

След клането в Лондон - кошмарът на “Найк терористите”

Единият убиец бил наблюдаван от МИ5, твърди Би Би Си

Убийците ислямисти от Лондон. Снимка: от тв екрана

Лондонският “Дейли телеграф” посочва в заглавие, че терористичните нападения, извършени по случаен принцип, винаги са били най големият проблем за британското контраразузнаване МИ5. В публикация за жестокото убийство на войник край казарма в Лондон вестникът констатира, че Великобритания се изправя пред ново поколение ислямски екстремисти, които на практика не могат да бъдат разкрити предварително.

“Дейли телеграф” признава, че след атентатите в столицата на 7 юли 2005 г., отнели живота на 52-ма човека, британската полиция и службите за сигурност са имали неколкократно успешни акции срещу терористи. Но е налице постоянната заплаха от терористи, действащи като вълци единаци, наричани “Найк терористи” заради рекламното лого на компанията за спортни артикули - “Просто го направи” (Just Do It).

Снощи МИ5 спешно започна да разследва убийците от Улуич и да проучва архивите си, за да установи дали знае кои са те и дали са попадали под радарите на властите.

Според Би Би Си приятел от детството на заподозрения убиец от Улич Майкъл Адеболаджо твърди, че МИ5 го е попитала дали иска да работи за нея около шест месеца преди убийството.

Абу Нусайба каза за програмата “Нюзнайт”, че приятелят му - единият от двамата задържани след убийството на британски военнослужещ в Лондон, отхвърлил предложението на службата за сигурност. Би Би Си не е могла да получи потвърждение от Уайтхол.

Абу Нусайба бил арестуван в Би Би Си веднага след интервюто. Лондонската полиция потвърди, че 31-годишен мъж е задържан към 21,30 ч. вчера по подозрение в терористични престъпления и че се извършва обиск в две жилища в Източен Лондон.

Според Скотланд Ярд арестът не е свързан директно с убийството на Ригби. В интервюто за “Нюзнайт” Абу Нусайба заяви, че у приятеля му настъпила промяна след задържането му от силите за сигурност по време на пътуване в Кения миналата година. Адеболаджо намекнал, че е бил подложен на физическо и сексуално насилие при разпитите в затвора в африканската страна.

След това станал затворен в себе си и по-малко приказлив - вече не приличал на себе си, загубил обичайната си жизнерадост. След завръщането си Адеболаджо му казал също, че бил следен от МИ5, които “чукали на вратата му”.

“Най-общо казано, тормозели са го”, каза Нусайба. “Точните му думи бяха: “Те ме подслушват (с бръмбари), не ме оставят на мира”, добави той. Първоначално споменал, че те искали от него да каже дали познава определени лица, но след като казал, че не познава тези лица, по думите му, те го попитали дали проявява интерес да работи за тях. “Той изрично ми каза, че е отказал да работи за тях, но не потвърди, че не познава въпросните лица”, заяви Нусайба.

Би Би Си съобщи, че две жени на 29 и 31 години, задържани по подозрение в съучастие в убийството, бяха освообдени без обвинения, но 29-годишен мъж остава в ареста.

Eстеството на новата заплаха е, че тези атаки идват отникъде, без мрежа или очевиден заговор, така че МИ5 или полицията да могат да ги предотвратяват, констатира “Дели телеграф”.

През 2005 г. Рошанара Чудри бе намерена за виновна в опит за убийство на депутата Стивън Тимс при нападение с нож в избирателния му окръг. Установено, че нападателката сама се е радикализирала. По-рано тази година група терористи от Бирмингам за малко не успя (поради собствена некомпетентност) да атакува митинг на Английската лига за защита. Те пристигнали късно на набелязания митинг и били спрени от пътен полицай в кола без застраховка, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване